Een ruime week geleden kregen alle inwoners van Eindhoven een brief in de bus over de start ‘inzameling verpakkingsafval’.

Het plastic apart inzamelen is een welkome toevoeging op het scheiden van afval, naast grofvuil, gft (groente-, fruit- en tuinafval), papier en glas.

Maar het blijkt nog een hele klus om te bepalen waar je welk afval laat.

Een simpel voorbeeld, verpakking van sinaasappelsap:

De verpakking is gemaakt van karton met binnenin een laagje plastic. Het klepje/schenktuitje is gemaakt van plastic. Maar het vliesje/labeltje binnenin de schenktuit is gemaakt van aluminium met plastic.

Je hebt de keuze uit: grofvuil, gft, plastic en papier.

– De verpakking mag niet bij het papier, aangezien deze plastic bevat. Maar mag ook niet bij het plastic aangezien het karton/papier bevat.

– Het klepje/schenktuit kan gewoon bij het plastic afval.

– Het vliesje in de schenktuit gemaakt van plastic en aluminium, mag dus niet bij plastic. Zou je bij grofvuil kunnen gooien, maar metaal wil je liefste apart inleveren bij milieustraat.

De consument betaalt een verpakkingsbelasting, maar als consument kan je de verpakking niet eens fatsoenlijk laten recyclen, aangezien het haast onmogelijk is om te bepalen waar je bepaalde zaken moet inleveren.

Het idee achter de verpakkingsbelasting was juist dat de producent verpakkingen gaat ontwikkelen die minder schadelijk voor het milieu zijn. Helaas blijkt hier dus nog een lange weg te gaan.

Tot die tijd zal het voor de consument een uitdaging blijven om zo goed mogelijk afval te scheiden!

Categorieën: Politieke zaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Gaat een app de overlast van wildcrossers oplossen?

Je loopt rustig door het bos en opeens schrik je je rot.. brrrrroooeeemmm… in de verte zie je een motorcrosser over het pad scheuren en het zand vliegt metershoog de lucht in. Je vloekt even Lees verder…

Buitenland

Nacht van de Vluchteling, the day after!

Precies 36 uur geleden kwam ik na 40 km lopen bij het Humanity House in Den Haag aan. Na vorig jaar al enkele mensen gesponsord te hebben, was het enigszins logisch om dit jaar zelf Lees verder…

Politieke zaken

Kiloknallers nog steeds actueel

Bijna 4 jaar geleden schreef ik over de prijs van kippenvlees die destijds rond de € 5,00 per kg lag bij aanbiedingen. Nu 4 jaar later is er niets veranderd aan de prijs bij aanbiedingen Lees verder…