Een ruime week geleden kregen alle inwoners van Eindhoven een brief in de bus over de start ‘inzameling verpakkingsafval’.
Het plastic apart inzamelen is een welkome toevoeging op het scheiden van afval, naast grofvuil, gft (groente-, fruit- en tuinafval), papier en glas.
Maar het blijkt nog een hele klus om te bepalen waar je welk afval laat.
Een simpel voorbeeld, verpakking van sinaasappelsap:
De verpakking is gemaakt van karton met binnenin een laagje plastic. Het klepje/schenktuitje is gemaakt van plastic. Maar het vliesje/labeltje binnenin de schenktuit is gemaakt van aluminium met plastic.
Je hebt de keuze uit: grofvuil, gft, plastic en papier.
– De verpakking mag niet bij het papier, aangezien deze plastic bevat. Maar mag ook niet bij het plastic aangezien het karton/papier bevat.
– Het klepje/schenktuit kan gewoon bij het plastic afval.
– Het vliesje in de schenktuit gemaakt van plastic en aluminium, mag dus niet bij plastic. Zou je bij grofvuil kunnen gooien, maar metaal wil je liefste apart inleveren bij milieustraat.
De consument betaalt een verpakkingsbelasting, maar als consument kan je de verpakking niet eens fatsoenlijk laten recyclen, aangezien het haast onmogelijk is om te bepalen waar je bepaalde zaken moet inleveren.
Het idee achter de verpakkingsbelasting was juist dat de producent verpakkingen gaat ontwikkelen die minder schadelijk voor het milieu zijn. Helaas blijkt hier dus nog een lange weg te gaan.
Tot die tijd zal het voor de consument een uitdaging blijven om zo goed mogelijk afval te scheiden!