Laatst was er iemand op Radio1 die een betoog hield tegen het houden van dieren, ook wel huisdieren genaamd.

Veel mensen verzetten zich tegen het houden van koeien in (te) kleine stal of kippen in legbatterijen, maar je hoort niemand over de grootte van een huis waarin een hond of een kat moet leven.

Er zijn geen actievoerders die ‘s nachts een huis binnenstormen en de hond of kat vrij laten omdat het “zielig” is dat het beest in een kleine kamer moet leven. Als het leven van een huisdier aan een zijde draadje hangt, dan kan men de dierenbescherming inschakelen, dat dan weer wel.

Maar waarom worden knaagdieren in een kooi van 20 x 30 cm wel geaccepteerd, maar een kip in een kooitje is “zielig” en “schandalig”?

 

Is het antwoord hiervan terug te leiden naar de evolutie van de mens, waarin men eerst op jacht ging op beesten, puur voor voedsel en daarna dieren ging houden om makkelijker te kunnen voorzien in het levensonderhoud?

Maar nu we het eten gewoon uit de supermarkt kunnen halen, hoeven we geen dieren meer te houden en heeft het dus blijkbaar een andere functie overgenomen. De functie van gezelschapsdier? Mensen sluiten tegenwoordig verzekeringen af voor hun huisdieren, er zijn zelfs speciale begraafplaatsen voor huisdieren.

 

Ik pleit er dan ook voor om huisdieren geen “huisdieren” te noemen, maar gezelschapsdieren!

 

Maar om terug te komen op de vraag, moeten we dieren wel houden? We geven ze te eten, borstelen ze, verschonen hun bak en gaan er mee naar de dierenarts als ze ziek zijn. We hebben er geen enkele kwade bedoeling mee.

Helaas is het wel zo, dat het overgrote deel van de dieren gefokt is. Speciale kleuren, zorgen dat ze extra tam zijn, korte haren, noem maar op. We zijn fel tegen gepruts met planten en zaden, maar ondertussen mag ons “gezelschapsdier” wel zo gefokt zijn dat het een zachtaardig karakter heeft en minder haren verliest.

 

Wanneer men naar Animal Planet kijkt en de diverse dieren in hun natuurlijke omgeving ziet rondrennen, voedsel verzamelen en in de zon ziet luieren, dan is het schattig en hoopt men dat de natuur blijft bestaan. Heel krom, want waarschijnlijk in dezelfde kamer als waar de tv staat. ligt een kat of een hond, die vrijwel niks meer van zijn natuurlijke kenmerken heeft.

 

We willen dieren in het wild zien, maar ondertussen wil men wel een lieve hond thuis hebben. Een muis in huis is vies en er worden klemmen gezet, maar een tamme muis in een kooitje is leuk en gezellig.

 

Ik moet toegeven, die man op Radio1, had nog niet eens zo’n gek idee. Al zou ik mijn eigen kat niet kunnen missen!

Categorieën: Dieren