De winterse kou begint steeds meer weg weg te trekken…

 

De zon voelt lekker warm, maar met nog een fris windje, kruip je omhoog uit de grond, om dichter bij de zon te komen. Je familieleden en vrienden kruipen ook langzaam omhoog en het begint lekker groen om je heen te worden.

Totdat… je een luid geluid hoort en opeens ben je nog maar 20 cm hoog. Wanneer je om je heen kijkt, blijken je familieleden en vrienden ook een heel stuk kleiner te zijn geworden. In de verte ziet je nog net de rook uit de uitlaat komen van een groenkleurig apparaat met wielen.

Afb018

Na enkele weken ben je van de schrik bekomen en groei je alweer lekker richting de zon, sommige familieleden van je staan zelfs lekker met hun wortels in het water, wat erg aangenaam is, met de zomerse temperaturen. Een stevige wolkbreuk is ook altijd welkom, je laat je bladeren na een stevige bui wat hangen, totdat je weer helemaal droog bent en dan krijg je weer een flinke groeispurt.

 

De dagen worden weer korter, de zon schijnt, maar de wind begint weer steeds frisser en zelfs koeler te waaien. Je hebt zelfs een nacht aan het water gestaan, terwijl het vroor.

 

Je kijkt verschrikt op, je herkent het geluid wat je in de lente ook al hoorde en voor je het weet, ben je zo kort, dat je nog maar nauwelijks boven de grond uitsteekt.

De eenden vliegen voor hun leven, aangezien ze nog langer willen leven. Helaas voor enkele vriendjes van jou, is er niks meer van ze over, of alleen een stukje stengel wat tussen de vissen drijft die het ook niet overleefd hebben.

Je kleine stengeltje staat te rillen van de kou en van de schrik van wat je net is overkomen.

 

Afb021

Om je heen zie je alleen maar kleine korte groene stengeltjes…

 

Je denkt aan de zomer waarin je weer helemaal hersteld was van die enorme slachtpartij, vol goede moed ga je de koude en natte winter door, op naar de lente!

 

Ik ben van mening, dat het maaien van riet onzinnig is voor beken zoals hier bijvoorbeeld in Veghel op de Amert. Het riet belemmert niet de doorstroom van water, maar zorgt juist voor een betere opname aan de waterkant. Daarnaast zorgt het riet ook voor beschutting voor eenden en bijvoorbeeld meerkoeten.

Daarnaast wanneer het water bevroren is in de winter, zorgt het riet, wat door de wind in beweging blijft, dat er open stukken in het ijs blijven, zodat de waterkwaliteit op peil blijft en ook dieren bij het water kunnen om te drinken.

Categorieën: Groen