Woensdag 16 december 2009

Op woensdagmorgen was het erg vroeg dag. De wekker ging namelijk al om 5:15 uur om de trein van 6:00 uur richting Utrecht te pakken.

In Utrecht aangekomen ging de reis per auto naar Kopenhagen toe, eigenlijk naar Helsingør. Daar zaten we in een hostel met 5 personen, allemaal DWARS-ers.

 

IMG_4346 In Fehmarn (Duitsland) hebben we de boot gepakt richting Rødby (Denemarken). Na ongeveer een uur kwamen we aan in Denemarken en konden we onze weg vervolgen richting Helsingør.

 

‘s Avonds rond 18:00 uur kwamen we aan in Helsingør. Na de spullen uitgepakt te hebben, gingen we per trein richting Kopenhagen.

(Een 24-uurs kaartje gekocht na 16:00 uur kost DKK 59,00 oftewel € 8,00. Koop je het kaartje voor 16:00 uur dan kost het DKK 120,00 oftewel € 16,12.)

 

IMG_4466 In Kopenhagen aangekomen werd al meteen duidelijk dat er een klimaatconferentie aan de gang was. Overal hingen posters over de conferentie, pleinen waren ingericht met wereldbollen, standjes, kraampjes, etc.. Het was haast onmogelijk om te missen dat er een klimaatconferentie aan de gang was!

‘s Avonds hebben we met een aantal GroenLinksers, DWARS-ers en JKC-ers (Jongeren Kopenhagen Coalitie) gegeten en gesproken over de voortgang van de conferentie. Maar ook plannen gemaakt voor een grote actie op 18 december, over het omsingelen van het Bella Centre (conferentiegebouw waar de klimaatconferentie plaatsvond) met personen die hand in hand gaan staan.

 

Donderdag 17 december 2009

IMG_4353 We moesten die dag weer vroeg op, aangezien we een uur met de trein onderweg zouden zijn naar Kopenhagen toe.

Het was verrassend om te zien dat je vanuit het hostel gewoon Zweden kon zien liggen. Door de duisternis waarin we waren aangekomen gisteravond was dat helemaal niet te zien. Het was trouwens al om 15:30 uur donker, een uur eerder dan in Nederland.

 

89601023 In de trein richting Kopenhagen lagen de Zweedse Metro, Deense Metro en nog enkele andere gratis kranten. Het was schokkend om een foto te zien waarop je de Deense ME ziet inslaan op een demonstrant.

Iedereen werd meteen wat terughoudend over de actie op vrijdag. Want niemand had zin om zo in elkaar geslagen te worden. Het leek wel alsof die ME-er een zeehondje aan het dood knuppelen was!

 

 

IMG_4366 In Kopenhagen zijn we naar het Klimaforum09 gelopen. Het Klimaforum is een “alternatieve” conferentie voor mensen die geen toegang hebben tot de echte conferentie. Maar toch kennis willen opdoen, kennis delen, met andere mensen erover praten, workshops volgen en nog veel meer.

Het is erg leuk om te zien wat voor soort mensen er rondlopen, maar ook om te horen waar ze vandaan komen. Echt uit alle hoeken van de wereld zijn ze naar Kopenhagen gekomen om hun steentje bij te dragen aan de onderhandelingen voor een klimaatakkoord.

 

 

IMG_4380 Zo waren er 5 zalen waarin je lezingen kon volgen, of een actief debat tussen enkele sprekers en de zaal. Maar ook kon je workshops volgen, zoals het maken van je plan om de wereld te verbeteren en dit in enkele zinnen kort te presenteren aan de mensen die voorbij liepen. Er was een ook zaal waarin je aan en tafel kon gaan zitten en met mensen kon gaan praten over een bepaald onderwerp. De onderwerpen waren per tafel bekend, zodat je een aanknopingspunt had om over te beginnen. Na het gesprek kon je je eigen ideeën op een grote muur ophangen. Achterliggende gedachten waren, dat er zoveel ideeën in de wereld zijn, maar niet bij de juiste mensen terecht komen om uitgevoerd te kunnen worden. Door te ‘meshworken’ zou er een groot netwerk ontstaan waarin de ideeën wel bij de juiste personen kunnen komen om uitgevoerd te kunnen worden.

 

IMG_4397 Om 12:00 uur moesten we ons bij de uitgang van het Klimaforum verzamelen voor een flashmob. Deze werd georganiseerd door 350.org.

Nadat we goed en wel buiten waren, begon de flashmob al, met ongeveer 20 personen stonden we stil en wezen naar de lucht. Na een minuut moesten we dekking zoeken en na een minuut was de flashmob voorbij.

Kortweg, we zagen de wereld ten onder gaan, wezen er naar, maar zagen dat er niks gebeurde en daarom moesten we dekking zoeken.

‘s Middags zijn de we stad in gegaan om een spandoek te kopen en stiften, voor de grote actie op vrijdag. Het omsingelen van het Belle Centre door middel van een menselijke keten.

In de stad waren diverse acties te zien, van mensen met enorm lange spandoeken, tot mensen die gewoon verkleed waren.

 

Nadat we de benodigde spullen hadden gekocht, kregen we helaas te horen dat de politie geen toestemming wilde verlenen voor de actie.

IMG_4436 Daarop zijn we weer naar het Klimaforum gegaan waar een erg interessante lezing bezig was met als titel “Are you getting the deal you came for?”.

De hele zaal zat vol, en na een korte inleiding van de spreekster, mochten mensen uit het publiek vragen stellen of stellingen voorleggen aan de sprekers.

Er kwamen erg interessante vragen voorbij, over de geldigheid van Kyoto, mocht Copenhagen een geheel nieuw akkoord opleveren, tot vragen over de getallen die mogelijk opgenomen zouden worden. Het meest opmerkelijk was toen iemand vertelde dat hij voor Al Gore werkte en het mogelijk concept akkoord vasthield.

 

IMG_4443 Na deze interessante bijeenkomst, zijn we richting de Øksnehallen gelopen, daar werd een wake gehouden voor de mensen die zullen sterven aan de gevolgen van de klimaatveranderingen.

Er werd een toespraak gehouden, een lied gezonden en sommige sprekers, stonden met natte ogen hun betoog te houden voor een goed klimaatakkoord.

Tijdens de wake werd iedereen verzocht om met tape een kruis te maken en deze op je mond te plakken. Hiermee werd 5 minuten stil gestaan bij de slachtoffers die gevallen zijn, maar ook die nog zullen vallen.

 

IMG_4462 Het was indrukwekkend om te zien hoe iedereen 5 minuten stil was met de tape op hun monden geplakt.

Een knevelactie met levende mensen in plaats van met beelden, wat het erg indrukwekkend maakt.

Na de wake zijn we richting restaurant gelopen om samen met de DWARS-ers, GroenLinksers en JKC-ers te gaan eten. Na het eten nog een aantal drankjes voor het alweer tijd was om terug naar het hostel te gaan.

 

 

Vrijdag 18 december 2009

IMG_4491 Als eerste zijn we vandaag naar de Øksnehallen gegaan, waar de ‘Fossil of the Year’ uitreiking plaats vond. Canada had de eer om deze prijs te winnen. De minister-president nam de prijs in ontvangst onder luid boe-geroep vanuit de zaal.

Nadat de prijs uitgereikt was, werd iedereen verzocht om naar buiten te gaan en een groen hesje aan te trekken met de tekst “Climate NOT saved” en een bordje te pakken, waarop een foto stond afgedrukt van een van de wereldleiders.

 

IMG_4538 Zelf kreeg ik een bord met de foto van Obama. We moesten ons verzamelen rond de zeemeermin van Kopenhagen (replica) en de bordjes voor onze gezichten houden en de teksten op posters omhoog houden. Het was nogal een grote groep, dus er moest flink geschoven worden, zodat iedereen op de foto kwam. De winterse temperaturen maakte het niet erg aangenaam, zacht uitgedrukt!

Nadat de foto gemaakt was, snel naar binnen om op te warmen. Nadat we opgewarmd waren, zijn we richting Israel Plads gelopen.

 

 

IMG_4556 Er zou een demonstratie plaatsvinden om solidariteit te betuigen tegen de mensen die zo geweldig zijn aangepakt door de Deense politie.

Helaas vond de rest van de groep de sfeer te grimmig, vooral vanwege de spandoeken en de teksten op de spandoeken. Maar ook de zwarte spandoeken, wat het niet een erg vreedzame uitstraling gaf.

Achteraf bleek dat het een erg vreedzame demonstratie was geweest, maar gezien de rellen die enkele dag eerder hadden plaats gevonden, was het niet goed in te schatten.

De rest van de middag zijn we bij het Klimaforum gebleven, waar nog genoeg te zien en te doen was!

 

IMG_4612 ‘s Avonds werd een foto gemaakt van allemaal fakkels, die de woorden “Change Now” moesten weergeven.

Het bleek nog een hele actie te zijn, er werd door de politie geen toestemming gegeven om een hoogwerker te gebruiken om de foto te maken. Dus iedereen moest nog weer langer wachten om mee te helpen.

Na ongeveer een uur was het dan eindelijk zo ver. bij het naar buiten lopen, kreeg iedereen een fakkel en je werd op een plek neergezet zodat de woorden gevormd konden worden.

Het was ijskoud buiten, zelfs van de fakkels kwam geen of bijna geen warmte. Door de wind brandden de fakkels extra snel, dus nog tijdens het goed zetten van alle mensen, moesten er alweer nieuwe fakkels uitgedeeld worden.

IMG_4581 Nadat iedereen op de plek stond, moest iedereen gehurkt gaan zitten en werd de foto gemaakt. Tenslotte moest een grote kring gemaakt worden en als laatste de groep zo dicht mogelijk bij elkaar.

Iedereen snelde naar binnen, om zich op te warmen met warme chocolademelk, thee of koffie.

‘s Avonds hebben we weer met de hele groep gegeten en wat gedronken. Tijdens het eten, kwam het nieuws via Nu.nl dat er een akkoord zou zijn. Jammer genoeg kun je het geen akkoord noemen.

 

Zaterdag 19 december 2009

Nadat we ontbeten hadden en de spullen ingeladen hadden, was het tijd om huiswaarts te keren.

IMG_4631 Via een omweg, namelijk vanuit Helsingør de boot gepakt naar Helsingborg (Zweden) en naar Malmö gereden. Daar hebben we even rondgelopen en een begraafplaats bezocht, wat in een park is gelegen.

Er lag erg veel sneeuw in Zweden, zoveel dat je het asfalt niet meer kon zien.

Na de brug overgestoken te hebben bij Malmö kwamen we weer uit in Kopenhagen, waar we nog even wat gedronken hebben met enkele GroenLinksers.

Helaas bleek de echte zeemeermin meer dan 20 minuten lopen te zijn, we hadden namelijk maar betaald voor een uur parkeren.

Dus na een lekker kop chocolademelk, ging het dan toch echt richting Nederland.

19-12-2009 15.19.37 Blijkbaar waren de dagen te lang en de nachten te kort voor sommige, ze konden amper hun ogen open houden.

De mensen die met de trein waren gekomen, moesten namelijk nog tot 21:00 uur wachten voordat hun trein uit Kopenhagen zou vertrekken richting Utrecht Centraal.

Na een lange reis, was ik om 4:00 uur weer thuis in Eindhoven.

 

Het was erg interessant om mee gemaakt te hebben, wat er zoal rondom een conferentie zich afspeelt. De mensen, de bijeenkomsten, de acties, de demonstraties, hoe groot het is qua opzet, en nog vele andere dingen maken het erg spectaculair.

 

Ik zou zeggen, wijzig de naam van Hopenhagen (Kopenhagen) alvast in Mexihope (Mexico) voor de conferentie van 2010 en ik ben er zeker weer bij!

 

 

Alle foto’s zijn te vinden op: http://picasaweb.google.com/mslaats/COP15KlimaatconferentieKopenhagen#