Tegenwoordig zijn er steeds minder spleten en kieren in de huizen. Alles wordt netjes dichtgesmeerd of oude huizen die wel spleten en kieren hebben worden afgebroken. Maar ook oude boomstronken worden meteen weggehaald. Kortom, alles wordt veel te netjes bij gehouden! Helaas is dit nadelig voor bijvoorbeeld de solitaire bij.

De solitaire bij wil namelijk het liefste een eitje leggen in een klein kiertje of spleetje in het hout. Maar door het ontbreken ervan komen er steeds minder solitaire bijen voor. Ook solitaire wespen hebben door het ontbreken van die spleten en kieren het steeds moeilijker gekregen.

Nu is er een simpele oplossing om deze solitaire bijen en wespen een plekje te geven om hun eitjes te leggen, namelijk een bijenhotel!

IMG_7351

Je pakt een blok hout en boort er verschillende soorten gaten in, kleine en grote gaten. Hang het blok op een zonnige plek, als het kan op een beschutte plek.

Na enkele weken komen er allerlei solitaire bijen en wespen op af.

Eerst zullen ze allerlei gaatjes gaan verkennen om daarna een eitje in een van de gaatjes te leggen. Nadat het eitje gelegd is wordt er ook een dood vliegje of ander insect ingelegd wat als voedsel dient voor het larfje wat uit het eitje zal groeien.

Nadat het eitje en het voedsel in het gaatje gelegd zijn maakt de solitaire bij of wesp het gaatje dicht met zandkorrels en met stuifmeelkorrels.

IMG_7357
Op de foto zie je 2 bijen die druk in de weer zijn om hun gaatjes dicht te maken.

Nadat een larfje is geboren uit het eitje zal het larfje het dode vliegje of ander dood insect opeten wat in zijn gaatje ligt.

Nadat het larfje een bij of wesp is geworden, zal het zich naar buiten graven om daarna uit te vliegen.

IMG_7355

En dan zal na enige tijd ook deze bij of wesp zich weer vermenigvuldigen.

En ondertussen zorgen deze bijen en wespen wel voor de bestuiving van heel veel bloemen! Dus hang ook een houtblok op, boor er wat gaatjes in en na enkele weken heb je veel kijkplezier!

hotel1

Wil je kans maken op bovenstaande bijenhotel in de vorm van een bij, doe dan mee met de prijsvraag, ik heb er zelf ook al een gewonnen!

Categorieën: Natuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Moerputten

Een van de bewoners van dit gebied heeft een rol in de film ‘Holland, natuur in de delta’ gespeeld, namelijk het pimpernelblauwtje. Het pimpernelblauwtje vliegt pas van eind juni tot en met augustus, maar gelukkig Lees verder…

Buitenland

Teverener Heide

Net over de grens bij Brunssum ligt in Duitsland de Teverener Heide. Dit gebied grenst aan de Brunsummerheide, maar is een stuk vlakker en waarschijnlijk kom je hier ook een stuk minder wandelaars tegen! De Lees verder…

Natuur

Dommel en Malpiebossen

Na een ietwat tegenvallende wandeling langs de Dommel en Essche Stroom toch maar een nieuwe poging ondernomen. Dit maal langs de Dommel ten zuiden van Borkel en een ronde door de bossen ten noorden van Lees verder…