Gisteravond en vannacht was het liedje van Guus Meeuwis van toepassing op grote delen van Nederland.
Het KNMI had zelfs voor Midden-Nederland een weeralarm afgegeven vanwege de grote hoeveelheden neerslag en harde windstoten.
Gelukkig is het extreme aan Eindhoven voorbij gegaan, maar heeft het gelukkig toch wel wat regen gegeven waar de planten erg blij mee zullen zijn!
Ook het onweer kwam voorbij, waarbij ik enkele bliksemschichten op de foto heb weten te zetten.
"Ongeveer 1/3e van de bliksems is in verbinding met de aarde. We noemen zo’n bliksem dan een CG (Cloud to ground). Zo’n bliksem slaat dus altijd in. Bij een negatieve ontlading gaan de elektronen vanaf de positief geladen aarde omhoog naar de negatief geladen wolken basis. Maar er gaat nog heel veel aan vooraf. Als eerste reist er vanaf de basis van de wolk een z.g.n. voorontlading naar beneden. Dit gaat in kleine stappen, en de voorontlading zoekt een weg naar de aarde. De voorontlading creëert zo een kanaal waar een fractie van een seconde later een zeer krachtige hoofdontlading door heen zal reizen. Zodra de voorontlading vlakbij de grond is gaan er talloze vangontladingen omhoog. Dit worden ook wel streamers genoemd. Eén of meerdere streamers maken contact met de voorontlading. Zodra dit contact is gemaakt gaat er 1, en soms meerdere krachtige hoofdontladingen vanaf de aarde naar de wolk. Dit zien wij als een felle lichtflits. Zo’n krachtige hoofdontlading word ook wel een ’terugslag’ of ‘return stroke’ genoemd. Ongeveer 30% van de blikseminslagen bevat 2 of meer return strokes. Zo’n return stroke is gemiddeld 35kA (35.000 kilo Ampère). Maar de stroomsterkte is zeer verschillend. Er zijn waardes van 1kA gemeten, maar de recordhouder bevatte ruim 900 kilo Ampère. (900.000 A).
De vertakkingen van een CG zijn eigenlijk stukjes voorontlading die we zien. We zien vaak een dikke bliksemstraal met aan de zijkanten vertakkingen. Omdat deze vertakkingen een laag ampère gehalte bevatten zijn deze niet altijd dodelijk wanneer deze op mens of dier inslaat. Het ampère gehalte van zo’n voorontlading is meestal minder als 1kA. Dat is ook de reden waarom we bij een inslag vaak eerst wat gekraak horen, en daarna het gedreun van het veel krachtigere hoofdkanaal. Ter vergelijking; een wolk/CC bliksem bevat geen hoofdkanaal, het bestaat slechts alleen uit vertakkingen, en geeft daarom meestal een rommelend, krakend of rollend geluid."
Bron: http://forum.onweer-online.nl/lofiversion/index.php/t11532.html
Op bovenstaande foto is duidelijk te zien dat er enkele aftakkingen zijn van de "hoofd"-bliksemstraal.
Voor meer informatie over onweer zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Onweer