Vorig jaar heb ik een gratis zakje met zaadjes aangevraagd bij ‘Stichting Natuur en Milieu’. Helaas kreeg ik het zakje in augustus of september per post toegestuurd. Te laat om nog te zaaien.

Dus maar gewacht tot het lente werd en een bloembak vol met potgrond gedaan en daar de zaadjes in gedaan.

Na enkele dagen begonnen de zaadjes te ontkiemen en enkele maanden later kon ik genieten van bloeiende Korenbloemen, Mosterd, Phacelia, Klaver en Erwt en nog veel meer!

IMG_6939 IMG_6940
IMG_7361 IMG_6305
Foto: Erwt, Klaver, Korenbloem en Phacelia

Helaas zijn bovenstaande bloemen alweer uitgebloeid, mede dankzij het enorme warme en droge weer.

Maar nu kun je juist die mooie bloemen een tweede leven geven, door de zaadjes te verzamelen en zo heb je er volgend jaar weer plezier van!

IMG_7545 IMG_7553
Foto: Klaverzaadjes

Op de foto zie je de zaadjes van een Klaverplant. De zaadjes zien er een beetje als parachutes uit. Daarmee kunnen ze goed vliegen in de wind en zich daardoor goed vermeerderen.

IMG_7546 IMG_7556
Foto: Mosterdzaadjes

De Mosterdplant heeft geen ‘parachutes’ als zaadjes maar kleine ‘kraaltjes’.

Wanneer de ‘peul’ droog genoeg is of wanneer iets tegen de peul aankomt, springt deze open. Door het openspringen worden de zaadjes de lucht in geslingerd en daarmee worden de zaadjes verspreid.

 IMG_7548 IMG_7552
Foto: Erwtenzaden

Bij de Erwt worden de zaden ook erwt genoemd. Bij de Erwt zitten de zaden net zoals bij de Mosterd in een peul. Wanneer deze droog genoeg is of wanneer iets de peul raakt, zal deze openspringen en zullen de zaden eruit komen. Bij de Erwt zullen deze er niet zo snel eruit springen maar eerder gewoon recht omlaag vallen op de grond.

Wanneer je deze en nog vele andere zaadjes droog en donker bewaart dan kun je ze volgend voorjaar weer in je tuin zaaien en dan heb je er wederom veel plezier van!

Categorieën: Natuur