Wanneer je spullen via internet in het buitenland koopt, krijg je vaak te maken met een vreemde valuta.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, want daar hanteren ze de pond of de Verenigde Staten met de dollar.
Zo heb ik onlangs een handige fotocameratas gekocht via Ebay van iemand uit Engeland. Het bedrag waarin hij de tas aanbood was in pond.
Wanneer je de betaling wilt verrichten met bijvoorbeeld PayPal dan krijg je twee opties te zien:
– De wisselkoers gebruiken van PayPal, waarbij je het bedrag meteen krijgt te zien wat van je creditcard wordt afgeschreven.
– De koers gebruiken van je creditcardmaatschappij en daarbij krijg je niet te zien welke wisselkoers er gebruikt gaat worden. Dus ook niet welk bedrag er wordt afgeschreven.
Die eerste optie is een vrij logische, want je wilt een betaling doen en daarbij wil je natuurlijk weten wat het gaat kosten in euro’s!
Maar de tweede optie geeft je geen indicatie, geen zekerheid, niets. Je creditcardmaatschappij kan elke wisselkoers hanteren die ze zelf gunstig vinden. Daarnaast wordt de betaling pas één of twee dagen na je transactie uitgevoerd. Dus daar hebben ze ook nog de vrije hand in op welke dag ze die betaling uitvoeren.
Tegenwoordig is er zoveel te vinden op het internet, daar zou de wisselkoers die je creditcardmaatschappij hanteert natuurlijk ook op te vinden moeten zijn.
Al snel kom je op allerlei fora uit, in plaats van sites van creditcardmaatschappijen.
De vraag die telkens gesteld wordt op diverse fora is: "Welke wisselkoers wordt gebruikt bij creditcard betaling?"
Al snel kom je er achter dat de creditcardmaatschappijen geen informatie prijs geven over de wisselkoers die ze hanteren voor de betaling in vreemde valuta die je wilt gaan doen of juist hebt gedaan.
De enige informatie die je telkens kunt vinden is als volgt:
"Betalingen en geldopnames die u in niet-Eurolanden doet met uw Card, worden omgerekend naar Euro’s. Visa International en MasterCard International gebruiken hiervoor een interbancaire wisselkoers, die dagelijks opnieuw wordt vastgesteld."
Mogelijk dat deze site nog de meest accurate informatie heeft met betrekking tot de gehanteerde wisselkoers.
Maar na een telefoontje met ICS, geeft de Mastercard en VISA card uit in Nederland, blijkt dat de actuele wisselkoers die ze hanteren niet opvraagbaar is.
Mocht je besluiten om een grote aankoop te doen in een vreemde valuta met je creditcard dan kun je wel telefonisch de koers van dat moment opvragen. Maar daarbij moet je dus wel opletten dat ze de betaling pas één of twee dagen later zullen verwerken dan wanneer de transactie plaats zal vinden. Dus de koers kan nog sterk omlaag of juist omhoog gaan.
Het is vreemd in een tijd waarin alle gegevens openbaar moeten zijn en ook 24 uur per dag opvraagbaar moeten zijn, dat zoiets als een wisselkoers die creditcardmaatschappijen hanteren niet opvraagbaar is.
En het ergste is dat een betaling die je in een vreemde valuta gedaan hebt, dus nooit transparant zal worden. Want hoe weet je zeker dat de juiste koers gebruikt is en er niet bewust één dag gewacht is met het verwerken van je betaling?
Daarom kies ik bij het betalen met PayPal toch liever voor de, mogelijk iets duurdere, optie waarbij ik weet welk bedrag er van mijn creditcard afgeschreven gaat worden!