Enkele weken geleden ben ik met de trein vanuit Eindhoven richting het Ruhrgebied geweest.

Als eerste ging de reis naar Keulen toe. De stad staat bekend om de dom, waar je ook niet omheen kunt wanneer je in Keulen bent. Zodra je het station verlaat dan loop je er recht tegen aan.

Als eerste ben ik richting de Hohenzollernbrücke gelopen, waarbij je uitzicht hebt over de stad en over de Rijn natuurlijk.

Wanneer je de Hohenzollernbrücke over bent gestoken, heb je een prachtig uitzicht over de oude stadskern van Keulen.

IMG_7644-2
Foto:  Kennedyufer, Köln, Duitsland – Uitzicht op Groß St. Martin, Hohenzollernbrücke, Kölner Dom en Rhein

Aan de oostoever van de Rijn ligt de Köln Triangle, een gebouw van ongeveer 100 meter hoog. Op het gebouw is een speciaal panoramaterras gemaakt, waar je over de stad kunt kijken.

Helaas is het geheel voorzien van glas, dus niet zo geschikt om foto’s te maken zonder spiegeling te krijgen in het glas.

IMG_7651-2  IMG_7652-2
Foto:  Frankenwerft, Köln, Duitsland – Uitzicht op Hohenzollernbrücke, Rhein en Köln Triangle

Vanaf de brug loop je zo weer tegen de Dom aan, een kerkgebouw van 157,31 meter hoog! Met de trappen kun je tot een hoogte van 97,25 meter komen. Maar dan moet je wel eerst de 532 traptreden bedwingen!

Veel mensen denken bij het kopen van een toegangskaartje dat ze wel ‘even’ naar boven zullen lopen. Maar vergis je daar niet in! Want je loopt heel wat rondjes naar boven en dan denk je boven te zijn, staat er nog een stalen trap die je nog verder omhoog brengt om uiteindelijk een uitzicht over Keulen te krijgen.

IMG001 IMG002 IMG003
Foto: Roncalliplatz, Köln, Duitsland – Uitzicht vanaf Kölner Dom (532 traptreden omhoog) (foto gemaakt met mobiel, i.v.m. fijnmazig hek)

Je kunt kilometers ver weg kijken vanaf de toren, zo zie je ook de TV-toren liggen die helaas niet meer toegankelijk is voor publiek.

Helaas is het uitzicht sterk beperkt door gaas dat gespannen is over de gangen rondom de toren op de Dom. Je hebt dus niets aan een groot fototoestel of je moet alleen gaas op de foto zetten.

Na het mooie uitzicht en vooral de lekkere wind boven in de toren is het natuurlijk weer tijd om de 532 traptreden te bedwingen om weer beneden uit te komen.

Wanneer je beneden bent aangekomen en recht voor de Dom staat besef je opeens veel meer hoe hoog het gebouw is!

IMG_7658-2  IMG_7661-2
Foto: Roncalliplatz, Köln, Duitsland – Uitzicht op Kölner Dom

Vanaf de Roncalliplatz loop je zo richting Heumarkt. Op de Heumarkt staat een beeld van Friedrich Wilhelm III.

IMG_7664-2 IMG_7666-2
Foto: Heumarkt, Köln, Duitsland – Uitzicht op Reitendenkmal Friedrich Wilhelm III.

De Heumarkt maakt een beetje een saaie indruk als plein. Weinig mensen te vinden, ook verder niks speciaals op dit pleintje.

Vanaf de Heumarkt loop je zo naar de Deutzer Brücke. Een andere brug over de Rijn, die zuidelijker ligt dan de Hohenzollernbrücke. Het uitzicht is er ook erg mooi! Maar vooral een stuk rustiger dan op de Hohenzollernbrücke!

IMG_7668-2 IMG_7670-2
Foto:  Deutzer Brücke, Köln, Duitsland – Uitzicht op Groß St. Martin, Kölner Dom, Frankenwerft, Hohenzollernbrücke en Rhein

Vanaf de Deutzer Brücke heb ik de tram gepakt richting Rudolfplatz. Op de Rudolfplatz aangekomen zie je een enorme poort staan. Het is een restant van de oude stadsmuur die om Keulen heen gebouwd was.

IMG_7677-2 
Foto: Rudolfplatz, Köln, Duitsland – Uitzicht op Hahnentorburg (restant oude stadsmuur)

Na deze korte bezichtiging van Keulen was het tijd om een andere stad te gaan bezichtigen. Namelijk Aken, vroeger Aquisgranum genaamd.

IMG005 
Foto: Köln Hauptbahnhof, Köln, Duitsland – Regional Express richting Aachen

In Aken aangekomen na ongeveer 45 minuten reizen met de trein, kom je in een oase van rust terecht.

Alsof je in een dorp uit de trein stapt, zo lekker rustig is het daar.

IMG_7679-2 
Foto: Römerstraße, Aachen, Duitsland – Uitzicht op Aachen Hauptbahnhof

Vanaf het station heb ik de bus richting Lousberg genomen. De Lousberg is een berg in het noordoosten van Aken en is ongeveer 260 meter hoog.

Na uitgestapt te zijn bij halte Ehrenmal/Lousberg is het niet zo ver lopen om op de Lousberg uit te komen. Althans als je de juiste trappetjes pakt en niet de hoofdweg volgt.

Wanneer je zo snel mogelijk boven wilt zijn, moet je vanaf de bushalte de Kupferstraße inlopen en dan 2e straat links en dan op die kruising meteen het steile pad omhoog nemen.

Dan kom je langs een soort van Griekse zuilen en dan is er een klein pleintje waar aan de rechterkant een trappetje is. Volg dat pad en je bent zo boven.

Maar je kunt natuurlijk ook de hoofdweg volgen en dan kun je gewoon links van de hoofdweg een wandelpad volgen.

Eenmaal boven aangekomen zijn er drie uitzichtpunten over de omgeving van Aken.

IMG_7684-2 
Foto: Uitzichtpunt aan de noordwest kant van de Lousberg

IMG_7689-2 
Foto: Uitzichtpunt aan de zuid kant van de Lousberg

IMG_7694-2 IMG_7698-2 IMG_7702-2
Foto: Uitzichtpunt aan de zuidoost kant van de Lousberg

Op de Lousberg staat een toren waarop je ook een uitzicht hebt over de stad. Leuk detail is dat de toren ronddraait en er een uur over doet om een ronde te draaien.

Op de weg terug naar het centrum van Aken kwam ik nog enkele Gevlekte Aronskelken tegen. Erg giftige bessen, maar zien er erg mooi uit tussen al dat groen.

IMG_7706-2 
Foto: Belvederallee, Aachen, Duitsland – Arum maculatum – Gevlekte Aronskelk (oranje zaadkolven)

Wanneer je weer terug in het centrum bent, loop je met een kleine omweg langs de Ponttor. Een restant van de oude stadsmuur in Aken.

 IMG_7707-2 IMG_7708-2 IMG_7709-2
Foto: Pontstraße, Aachen, Duitsland – Ponttor, oude stadsmuur Aachen

Vanaf de Ponttor richting de oude stadskern kom je ook nog langs een mooie kerk. De ‘Heilig Kreuz Kirche’.

IMG_7711-2 
Foto: Pontstraße, Aachen, Duitsland – Heilig Kreuz Kirche, Aachen

De Dom van Aken oogt toch iets netter en vriendelijker dan de Dom van Keulen. Waarschijnlijk ook omdat de Dom van Aken wat kleiner en niet zo zwart is als de Dom van Keulen.

IMG_7715-2 
Foto: Spitzgäßchen, Aachen, Duitsland – Aachener Dom, Aachen

Wanneer je een rondje een om de Dom heen loopt kom je op een rustig pleintje uit, genaamd Katschhof. Er staan een groot aantal bankjes en je hebt zicht op de Dom en het stadhuis van Aken.

IMG_7716-2 IMG_7718-2
Foto: Katschhof, Aachen, Duitsland – Aachener Rathaus en Aachener Dom, Aachen

Na een klein stuk lopen kom je bij de Kreislauf des Geldes uit. Een fontein met mensen die allemaal met geld te maken hebben. Het is een bron waaruit bronwater komt.

IMG_7721-2
Foto: Hartmannstraße, Aachen, Duitsland – Kreislauf des Geldes, Aachen

Op hetzelfde plein ligt ook de Elisenbrunnen. Daar kun je lekker met je voeten in warm bronwater zitten of wat bronwater drinken.

IMG_7725-2
Foto: Friedrich Wilhelm Plats, Aachen, Duitsland – Elisenbrunnen, Aachen

Na al dit moois was het helaas weer tijd om richting huis te gaan met de trein!

Op deze dag zijn me nog een aantal zaken opgevallen:

  • Zodra je de grens Nederland-Duitsland passeert zie je opeens heel veel tarwevelden in plaats van maïsvelden. Zoals je die veel in Nederland ziet.
  • De slotjes op de Hohenzollernbrücke in Keulen die echtparen vastmaken wanneer ze getrouwd zijn, is blijkbaar een wereldwijd ritueel.
  • Dat er op stations in Duitsland een melding gemaakt wordt wanneer er bijvoorbeeld een goederentrein het station zal passeren. Daar wordt zelfs ook op de borden voor gewaarschuwd!

Alle foto’s van deze dag kun je vinden op: http://picasaweb.google.com/mennoslaats/KolnEnAachen18Juli2010#