Vorige week toen het lekker warm buiten was, zag ik opeens allemaal hoopjes zand tussen de tegels liggen in mijn tuintje.
Het leek verdacht veel op ingangen van mierennesten. Ik vreesde al het ergste, want de hele tuin zat vol met deze hoopjes zand. Alleen was er geen mier te bekennen!
Na een tijdje zag ik opeens een soort wesp bij een hoopje zand landen en de wesp kroop toen snel in het smalle gaatje tussen de bestrating. Na enkele seconden vloog de wesp weer uit het gaatje.
Na enkele minuten zag ik nog meer van deze wespen in de gaatjes kruipen en even later ook weer uit de gaatjes komen en weg te vliegen.
Zoals je kunt zien is het toch enorm veel zand dat één wesp naar buiten heeft gewerkt. Volgens informatie op internet blijkt dat de gangen zelfs 20 tot 30 cm diep kunnen zijn.
Na een kleine speurtocht blijkt deze wesp een solitaire wesp te zijn met de naam ‘Grote knoopwesp’ of officiële naam ‘Cerceris arenaria’.
Een andere naam voor deze wesp is ‘Snuittorrendoder’, wat erg logisch gevonden is.
Wanneer je in de buurt van de gaatjes in de grond kijkt, zal je vaak een aantal dode of nog half-levende snuittorren aantreffen.
De snuitkever wordt door de wesp in het gaatje gelegd waarbij er eitjes in het gaatje gelegd worden. Zodra het eitje uitgroeit tot een larf, kan deze zich tegoed doen aan de dode snuitkever.