Vorige week toen het lekker warm buiten was, zag ik opeens allemaal hoopjes zand tussen de tegels liggen in mijn tuintje.

IMG_7754

Het leek verdacht veel op ingangen van mierennesten. Ik vreesde al het ergste, want de hele tuin zat vol met deze hoopjes zand. Alleen was er geen mier te bekennen!

Na een tijdje zag ik opeens een soort wesp bij een hoopje zand landen en de wesp kroop toen snel in het smalle gaatje tussen de bestrating. Na enkele seconden vloog de wesp weer uit het gaatje.

IMG_7770

Na enkele minuten zag ik nog meer van deze wespen in de gaatjes kruipen en even later ook weer uit de gaatjes komen en weg te vliegen.

IMG_7761

Zoals je kunt zien is het toch enorm veel zand dat één wesp naar buiten heeft gewerkt. Volgens informatie op internet blijkt dat de gangen zelfs 20 tot 30 cm diep kunnen zijn.

Na een kleine speurtocht blijkt deze wesp een solitaire wesp te zijn met de naam ‘Grote knoopwesp’ of officiële naam ‘Cerceris arenaria’.

IMG_7752  IMG_7753

Een andere naam voor deze wesp is ‘Snuittorrendoder’, wat erg logisch gevonden is.

Wanneer je in de buurt van de gaatjes in de grond kijkt, zal je vaak een aantal dode of nog half-levende snuittorren aantreffen.

IMG_7766  IMG_7767

De snuitkever wordt door de wesp in het gaatje gelegd waarbij er eitjes in het gaatje gelegd worden. Zodra het eitje uitgroeit tot een larf, kan deze zich tegoed doen aan de dode snuitkever.

Categorieën: Natuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Moerputten

Een van de bewoners van dit gebied heeft een rol in de film ‘Holland, natuur in de delta’ gespeeld, namelijk het pimpernelblauwtje. Het pimpernelblauwtje vliegt pas van eind juni tot en met augustus, maar gelukkig Lees verder…

Buitenland

Teverener Heide

Net over de grens bij Brunssum ligt in Duitsland de Teverener Heide. Dit gebied grenst aan de Brunsummerheide, maar is een stuk vlakker en waarschijnlijk kom je hier ook een stuk minder wandelaars tegen! De Lees verder…

Natuur

Dommel en Malpiebossen

Na een ietwat tegenvallende wandeling langs de Dommel en Essche Stroom toch maar een nieuwe poging ondernomen. Dit maal langs de Dommel ten zuiden van Borkel en een ronde door de bossen ten noorden van Lees verder…