Afgelopen zaterdag ben ik naar RUHR.2010 geweest. De reis begon in Eindhoven en na een overstap in Venlo bleek dat de trein sinds korte tijd vanuit Venlo in zijn geheel mag doorrijden naar Mönchengladbach en verder. Voorheen reed er een pendeltrein van de Deutsche Bahn tussen Venlo en Kaldenkirchen.

Na een overstap in Viersen kwam ik aan in Essen, culturele hoofdstad 2010.

Vanaf het station was het nog even zoeken naar de tram, wanneer je in het station de borden volgt kom je op straat uit en dan zie je nergens trams rijden. Deze rijden namelijk ter hoogte van het station onder de grond, net zoals de metro. Dus zodra je het station uitloopt, pak dan de roltrap.

Tram 107 (rijdt elke 7 minuten) richting Gelsenkirchen, stopt na ongeveer 15 minuten rijden bij Zollverein. Een groot kolenmijncomplex welke niet meer in gebruik is. Zollverein staat sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst Cultuurerfgoed van UNESCO.

Het complex is ongeveer 1 vierkante km groot! De oude spoorlijnen hebben ze volgestort met beton, zodat het wandel- en fietspaden zijn geworden. Je kunt langs alle torens, buizen en gebouwen lopen. Bij elke gebouwen kun je zelfs naar binnen, of bovenop gaan staan om uit te kijken over het gehele complex.

IMG_7938 IMG_7952

Het is fascinerend om tussen al die gebouwen, schoorstenen en buizen te lopen.

IMG_7936  IMG_7954 IMG_7968

Qua informatievoorziening zouden er meer borden bij de diverse gebouwen en torens enzovoort mogen staan. Nu is eigenlijk de enige optie om te horen waar wat voor diende is middels een rondleiding met een gids.

Verder is het een erg schoon en goed onderhouden complex, iets waar de voormalige werknemers van destijds jaloers op zullen zijn geweest!

Na enkele uren rond gelopen te hebben op het complex ben ik naar terug naar het centrum van Essen gegaan. Ik had op de planning staan om de Essener Dom te bezichtigen, maar na de Dom in Aachen en Köln gezien te hebben, valt deze Dom behoorlijk tegen.

In de buurt van de Essener Dom ligt de Alte Synagoge.

IMG_7970

Natuurlijk kon ik de verleiding niet weerstaan ben naar binnen gelopen. Een prachtige synagoge vol met marmeren vloeren en muren.

IMG_7973 IMG_7974 IMG_7979 IMG_7976

De synagoge is in 1913 gebouwd en tijdens de Kristalnacht in november 1938 van binnen bijna geheel uitgebrand.

In de buurt van de Alte Synagoge staat een de van de hoogte raadhuizen van Duitsland, namelijk 106 meter hoog!

IMG_7971 IMG_7981

Na al deze gebouwen en cultuurerfgoed, ben ik naar Düsseldorf gegaan.

Vanuit het station naar de Rijn is ongeveer 1,7 km lopen. Er komen veel vrachtschepen en rondvaartboten voorbij varen. Je kunt er urenlang kijken naar de verschillen boten en schepen.

IMG_7983

Langs de Rijn staat een tv-toren van 240,5 meter hoog. Met deze hoogte is het hoogste gebouw van Düsseldorf en de 10e hoogste tv-toren van Duitsland.

Binnen 42 seconden ben je met de lift naar het uitkijkpunt op 168 meter hoogte. Je kunt overal perfect rondkijken, waarbij je niet te dicht bij de ramen moet gaan staan, want het zijn namelijk schuine ramen en je kunt op die manier recht onder je kijken. Waarbij het bij veel mensen begint te duizelen.

IMG_8029 IMG_8001 IMG_8021

Bij een groot aantal ramen hebben ze beplakt met de namen van gebieden of dorpen/steden die je kunt zien liggen. Eventueel een kaart voor de ramen met een plattegrond zou het nog leuker maken om te zien wat je allemaal ziet en wat je allemaal zou kunnen zien.

IMG_8006 IMG_8017

In de Rheinturm heb je ook perfect uitzicht op Landtag Nordrhein-Westfalen. Het bestuur van Nordrhein-Westfalen is hierin gevestigd.

IMG_8003

Waarschijnlijk heb je ook een heel mooi uitzicht wanneer ’s avonds de lampen aangaan en het buiten donker aan het worden is.

Na al dit moois was het helaas weer tijd om naar huis te gaan! Ik ben alweer aan het kijken waar mijn volgende stedentrip naar toe gaat. Mocht je tips hebben, laat het gerust weten!

Alle foto’s kun je vinden op:

http://picasaweb.google.com/mennoslaats/EssenEnDusseldorf21Augustus2010

Categorieën: Stedentrip