Enkele maanden geleden heb ik een tuinarchitectuur cursus gevolgd.

Tijden de cursus moest je je eigen tuin als uitgangspunt nemen en daar stapje voor stapje een nieuw ontwerp van maken. Gezien de afmetingen van mijn tuintje (ongeveer 7 bij 3 meter) is het een hele uitdaging om er toch iets leuks voor te ontwerpen.

Momenteel heb ik midden in de tuin een pad lopen naar de schuttingpoort toe. Hiermee lijkt de tuin al meteen een stuk kleiner en krijg je aan beide kanten kleine borders.

Daarnaast staan er willekeurig planten door elkaar die mogelijk ook niet eens goed gedijen op de plek waar ze staan.

Zo staat er een klimroos die te weinig zon krijgt en daardoor veel last van luizen heeft gekregen deze zomer.

Na zoeken wanneer sommige planten bloeien, de lengte van de planten en nog meer zaken ben ik tot het volgende ontwerp gekomen:

ontwerp

Maar dan komt het, hoe ga je beginnen en waar ga ga je beginnen?

Dan komt het pijnlijke moment van de tuin aanpassen. Wat doe je met de planten die in je tuin staan. Gelukkig heb ik een groot aantal planten ‘overgenomen’ in mijn nieuwe ontwerp.

Alleen de Afrikaantjes en spruitjes planten heb ik naar een andere plek buiten de tuin gezet. Beide planten zijn binnen enkele maanden toch uitgegroeid en kunnen daarom nog lekker groeien op een andere plek.

Gelukkig staan de planten die ik over wil houden redelijk aan de zijkant van de tuin, zodat ze nog even kunnen blijven staan.

Vandaag heb ik alvast de bestrating gedaan, en alvast gekeken hoe de andere borders komen te liggen:

IMAG0014

Volgens het ontwerp zou het pad met een rechte lijn richting de schuttingpoort moeten lopen, zodoende heb ik sommige bakstenen mogen leggen om de hoekjes op te vullen.

IMAG0019

Bij de meidoorn heb ik het pad iets breder moeten maken, aangezien de boom iets naar links staat.

Morgen eens op zoek naar een plantencentrum of plantenkwekerij die de planten hebben uit mijn ontwerp.

Hopelijk ga ik de bamboesoort vinden die ik in mijn ontwerp heb staan!

In het ontwerp is de linkse border 60cm hoog, de border rechts daarvan is 30 cm hoog en de rechtse border is gelijk met het maaiveld. Dus morgen alvast aan de slag om die hoogteverschillen te maken.

Wordt vervolgd.

Categorieën: Natuur