Enkele dagen geleden begon er in Eindhoven een discussie op gang te komen over het houden van wilde dieren in het circus.

Aanleiding hiervoor is het Circus Herman Renz die in Eindhoven was neergestreken bij de Karpendonksche Plas.

DWARS Eindhoven heeft enkele jaren geleden hier al eens actie tegen gevoerd, aangezien de omstandigheden voor de dieren niet aan te zien waren. Dit jaar wilden we weer aandacht vragen voor dit thema, maar natuurlijk ga je je eerst informeren voor je een actie gaat uitvoeren.

Dus ben ik samen met Cyriel naar het circus geweest om met eigen ogen te aanschouwen hoe het met de dieren gesteld is en ook hoe de verblijven er uit zien.

De dieren zien er goed uit, veel ruimte hebben ze niet, maar dat is ook niet mogelijk wanneer je telkens om de 2 weken een groot verblijf zou moeten aanleggen en weer afbreken. Alleen de zebra’s en lama’s hebben een soort van wei. De leeuwen hebben stevige metalen hokken en hebben een klein buitenverblijf. De olifant staat afgezonderd in een grote tent om zo de olifant rust te gunnen. De pony’s en kamelen staan ook in metalen hokken.

Je moet natuurlijk niet vergeten dat er wilde dieren en ‘wilde dieren’ zijn. Het is natuurlijk niet wenselijk dat wilde dieren gehouden worden puur voor het amusement van de bezoekers van een circus. Wilde dieren willen natuurlijk de ruimte hebben zoals ze die normaal gesproken in de natuur zouden hebben. Dat is bij een circus helemaal niet mogelijk. Zo heeft een olifant in het wild 40 km ruimte nodig, terwijl in het circus er maar maximaal 100-200 meter loopruimte is tussen de tent en het verblijf.

Het punt van ruimte is vaak waar dierenorganisaties problemen mee hebben. Dat is een punt waar ik me in kan vinden. Wilde dieren moet je zo min mogelijk opsluiten, maar zo veel mogelijk ruimte geven. Dat is bij dierentuinen helaas niet het geval, maar dat wordt gecompenseerd door fokprogramma’s waarmee ze soorten in stand proberen te houden.

De dieren die gehouden worden bij Circus Herman Renz hebben kleine verblijven, dat kan ik niet ontkennen, maar de verblijven lijken er goed uit te zien.

Helaas heb ik natuurlijk dergelijke kennis van voer en water enz. wat dieren per dag nodig hebben. Dus qua voeding en drank kan ik niet beoordelen over goed of slechte behandeling. Kortom, visueel gezien lijken de hokken en de dieren er goed uit te zien.

Het blijft natuurlijk wenselijk om de wilde dieren uit het circus te krijgen én te houden. Want tenslotte wilde dieren horen in de natuur en niet in circussen!

De foto’s van de dierenverblijven bij Circus Herman Renz (in Eindhoven) kun je vinden op: http://picasaweb.google.com/mennoslaats/CircusHermanRenzEindhoven

Categorieën: DierenNatuur