Vandaag heb ik bijna de laatste hand gelegd aan het realiseren van mijn eigen tuinontwerp!

Enkele maanden geleden heb ik een cursus tuinarchitectuur gevolgd, waarbij je eigen tuin de leidende draad binnen de cursus was.

Zodoende heb ik mijn eigen tuin (noem het maar tuintje) met afmetingen van ongeveer 7 bij 3 meter gebruikt om een nieuw ontwerp voor te bedenken.

Toen ik hier 2 jaar geleden kwam wonen lag er alleen bestrating en aan de zijkant tegen de betonnen schutting stond een Campsis en in de kleine stukje grond stond overal Pachysandra.

Daar heb ik toen meteen verandering in gebracht door wat kleine borders te maken.

Vorig jaar heb ik nog een poging gedaan om de tuin wat leuker in te richten, maar zonder kennis, kom je niet zo ver. De ruimte om te zitten was dus ook vrij beperkt geworden.

Dus een nieuw ontwerp was zeker nodig!

Het ontwerp is gebaseerd op hoogteverschillen en meer rust door wat grotere groepen van planten te gebruiken. Daarnaast is er speciaal ruimte gemaakt voor een zithoekje.

ontwerp  tuinontwerp-1

In het ontwerp is een rechte lijn gemaakt van het huis tot aan de tuinpoort. En rechts hiervan zijn de borders gemaakt. Waarbij linksonder in de border eigenlijk het hoogte punt van de tuin zit qua planten.

Hiermee heb je vanuit het huis en in de tuin altijd een uitzicht op lage en alsmaar hoger wordende planten.

De planten heb ik dus ook gekozen op hoogte en bloeitijd. Zodat er bijna het gehele jaar rond wat bloeiends te zien is in de tuin.

IMAG0014

Als eerste moesten de planten eruit die ik niet zou gaan hergebruiken, dus bijvoorbeeld de Lamsoor en Kattenkruid moesten eruit.

Daarna kon ik aan de bestrating beginnen, die in een rechte lijn van de tuinpoort naar het huis zou lopen. Doordat ik enkele jaren geleden al veel bestrating had weggehaald, kon ik nu mooi tussen de stapel tegels en halve bakstenen op zoek naar passende stukken voor het pad.

IMAG0018

Nadat de bestrating klaar was, kon ik me richten op het zithoekje. Dit zou ik kunnen bestraten, maar het is natuurlijk mooier om daar gras te zaaien. Zou voor de kat ook lekker zijn om op te liggen en om te eten i.v.m. haarballen. Natuurlijk zou ik ook dan ook met mooi weer op het gras kunnen gaan zitten.

Ik heb op dit stuk speciaal “speelgazon” graszaad gezaaid, zodat het lekker stevig blijft wanneer je er ook een tuintafel en stoelen op zou zetten.

Nadat de bestrating en zithoekje klaar waren, was het tijd om aan de 3 borders te gaan werken.

Om verhogingen te kunnen maken heb ik de grindtegels, die ik eerder uit de tuin gehaald had, met de grind naar de betonnen schutting gericht in de borders geplaatst.

Hiermee wordt de border ongeveer 30 cm hoog. Daarnaast is de onderkant van de tegels mooi om te zien, het verkleurt bij droogte naar een soort van witte kleur, bij vocht worden de tegels grijs en bij veel vocht worden ze wat groen van het mos.

IMAG0041

Nadat beide rijen met grindtegels gezet waren, kon de middelste border opgevuld worden met tuinaarde. Er gingen maar liefst 8 zakken tuinaarde in (per stuk 37,5 liter).

Helaas was dat een punt waarop ik me erg verkeken had, of beter gezegd, niet aan gedacht had. “Oh daar hoef ik maar een aantal zakken tuinaarde voor te halen.” Maar in de praktijk kom je er achter dat er toch heel wat aarde in een dergelijk verhoogde border past. Gelukkig kost een zak tuinaarde dan ook maar € 1,39. Dus gelukkig heb ik die kosten wat kunnen drukken.

IMAG0087

Nu de rechtse en middelste borders klaar waren, was het tijd om eens wat tuincentra te bezoeken op zoek naar de planten op mijn lijstje.

Zo kwam ik bij Neutkens in Knegsel waar ik vrijwel al mijn planten van het lijstje heb kunnen vinden.

Helaas niet de bamboe en de Lavas. Die 2 waren ook nog niet noodzakelijk.

IMAG0108

Nadat dus 2 border zo goed als klaar waren, was het tijd om te kijken naar de linkse border. De border tussen de betonnen schutting en de andere borders.

Daar had ik in het tuinontwerp de bamboesoort Fargesia robusta ‘Campbell’  opgenomen. Maar bamboe is vrij prijzig, vooral als je het als een haag wilt gaan planten.

De betonnen schutting is niet erg hoog, dus als ik de Campsis weg zou halen, dan zou ik er meteen een hoge bamboe moeten planten. Dergelijke hoge bamboeplanten zitten als snel rond de € 50,- per stuk. Op een lengte van 5 meter, zou je al snel meer dan 10 stuks planten nodig hebben. Dat is wel erg prijzig!

Hierop heb ik een soort “middenweg” gekozen. Ik heb de Campsis laten staan, maar dan tot een meter hoogte de dode takken weggehaald. Hiermee komt er veel ruimte vrij, maar blijft de functie behouden.

Tussen de betonnen schutting en de grote takken van de Campsis heb ik een groot aantal halve bakstenen gelegd. Zodat er een soort van ‘opvulling’ komt tussen de takken. Tegen die aanvullen heb ik grindtegels gelegd, zodat de border maar de helft breed zou worden van wat ik origineel bedacht had.

Bij een tuincentrum in Veldhoven hadden ze 3 potten met de bamboesoort Fargesia rufa, vrijwel gelijk aan de soort die ik bedacht had voor mijn ontwerp.

Deze potten waren gelukkig niet zo duur, dus kon alvast bekijken hoe dat uit zou zien. Daarna zou ik wel op zoek kunnen gaan naar meer planten voor een betere prijs.

IMAG0118

De bamboeplanten heb ik gescheurd met een scherp mes zodat er 6 kleine bamboeplanten geplant konden worden.

Mijn kat vond het trouwens ook erg interessant om te zien:

IMAG0125

Het resultaat tot nu toe:

IMAG0126 IMAG0127 IMAG0128 IMAG0129

IMAG0137

Morgen ga ik nog even kijken bij Bamboo Gigant in Asten voor nog enkele bamboeplanten. Van mijn moeder krijg ik nog wat Agastache en Lavas planten. En dan is het nog bollen planten voor het voorjaar en eventueel nog wat extra planten om de borders op te vullen. Maar wel met de soorten zoals die al in mijn borders staan.

Het is erg leuk om eerst je tuin te ontwerpen op papier, door op internet te zoeken naar soorten, kenmerken etc. Maar ook boeken te bekijken van hoe planten er op volle grootte uit komen te zien.

Dan is het bekijken hoe je planten gaat behouden en waar je moet beginnen om je ontwerp te realiseren.

Het kopen van planten is ook erg leuk, want dan zie je de planten in het echt met de gedachten dat ze in jouw tuin terecht gaan komen. De aanpassingen van de tuin zijn even flink doorwerken, en even zweten natuurlijk, maar dan kun je de planten ook daadwerkelijk gaan planten. Tijdens het planten krijg je ook steeds meer het uiteindelijke resultaat te zien.

Kortom, zeker de moeite waard om zelf ook eens te proberen. Maar zorg wel dat je genoeg tijd hebt en vooral goed weer hebt!

Categorieën: NatuurTuin