Tijdens de dienstenveiling van de harmonie van Sevenum had mijn broer het hoogste bod op een rondleiding bij een melkveehouderij. Zodoende was het hele gezin en familieleden uitgenodigd om mee te gaan met de rondleiding.

Bij de melkveehouderij aangekomen kregen we een heerlijk stuk vlaai en koffie of thee. Maar de rondleiding begon niet nadat we de koffie en thee op hadden! We kregen eerst een 12 stuks vragen, zoals:

Hoeveel weegt een kalf bij de geboorte? 40 kg
Wat is de drachttijd van een koe? 9 maanden
Op welke leeftijd kalven ze voor het eerst af? 2 jaar
Hoeveel melk geeft een koe gemiddeld per dag? 25-30 liter
Wat betekent droogstand? Geen melk geven
Hoeveel liter water drinkt een koe per dag? 80-100 liter
Hoeveel voer eet een koe per dag? 40-45 kg
Hoe vaak herkauwt een koe een hap voer? 40 keer
Hoe lang ligt een koe per dag? 12 uur
Hoe lang slaapt een koe? 20 minuten

Helaas had ik maar 1 vraag precies goed, veel andere vragen had ik bijna goed. Bij veel vragen schat je vaak toch te laag in.

IMAG0170

Na de vragen en natuurlijk de antwoorden, gingen we de stallen in.

IMAG0171IMAG0174

We kregen uitleg over de namen van de koeien, zoals kalf, pink en koe. En over kalveren leren in een stal te staan en liggen in de beugels in de stal.

IMAG0172

In de stal met de kalveren stonden ook een aantal koeien. Duidelijk is te zien hoe ze netjes tussen de beugels gaan liggen.

IMAG0184

Toen zijn we naar de nieuwe stal gelopen, onderweg kwamen we nog jonge stieren tegen.

IMAG0188IMAG0189

In de oude stal stond een koe met haar kalfjes van enkele dagen oud.

IMAG0191

In deze stal kunnen koeien vrij rondlopen en wanneer ze brokken willen hebben, dan lopen ze de melkrobot in, waar ze brokken kunnen krijgen en meteen gemolken worden.

Er hangen borstels waar de koeien zich lekker kunnen laten borstelen en ’s zomers gaan de koeien naar buiten. ’s Winters gaan de luiken dicht, zodat er geen vrieskou de stal in blaast om te voorkomen dat leidingen bevriezen.

IMAG0206

De melkrobot zoekt zelf middels laserstralen de uiers en indien een uier geen melk meer geeft dan wordt daar ook geen melk meer uitgezogen. Dit gebeurde vroeger wel, wat pijnlijk was voor de koeien.

Na het zien van deze stal eindigde helaas alweer de rondleiding! Het was leuk om te zien hoe de koeien erbij stonden, maar vooral ook interessant om te zien hoeveel ruimte te hadden en hoe de omstandigheden waren.

Gelukkig konden we nog even van het mooie uitzicht (uitzicht op de kerktoren van Sevenum) genieten:

IMAG0215

Categorieën: DierenNatuur