Een titel die vaak spottend gebruikt wordt als het gaat om de stijging van de zeespiegel en de ligging van Eindhoven ten opzichte van het NAP.

Maar vroeger was het daadwerkelijk Eindhoven aan Zee, of beter gezegd, Eindhoven in zee!

Gisteren was ik bij mijn ouders om enkele fossielen mee te nemen aangezien ik nu weer plek heb in huis voor mijn verzameling.

In mijn verzameling heb ik ook een ruggenwervel van een walvis. Die is tijdens zandafgravingen in Liessel aan de oppervlakte gekomen. Gelukkig was een oom van me daar ter plekke die de wervel mee genomen heeft. Anders zou het toch gewoon tussen het zand terecht zijn gekomen en ergens gestort worden.

IMG_8159 IMG_8161

In de periode 1,8 tot 5,3 miljoen jaar geleden (Plioceen) lag er namelijk ter hoogte van Liessel een zee.

20090926Rplioceen_MET_LEGENDA

Bron: Illustratie Frank Wesselingh, Naturalis

Maar ook in de periode van 5,3 tot 23 miljoen jaar geleden (Mioceen) lag er een zee ter hoogte van Liessel.

20090926QMioceen_MET_LEGENDA

Bron: Illustratie Frank Wesselingh, Naturalis

Doordat Liessel in een tektonisch actief gebied ligt zijn de lagen van het Plioceen en Mioceen aan de oppervlakte komen liggen en door de zandafgravingen komen dus vondsten zoals de ruggenwervel van een walvis aan de oppervlakte.

Fossielen vertellen een verhaal dat belangrijk is om de gevolgen van klimaatverandering onder ogen te kunnen zien. Vaak wordt er (ten onrechte) geroepen dat we moeten ingrijpen om klimaatveranderingen en zeespiegelstijgingen te voorkomen. Maar klimaatverandering en zeespiegelstijging is een natuurlijk proces.

Continenten verschuiven, zo komen de continenten van Afrika en Europa ook elk jaar enkele centimeters dichter bij elkaar te liggen. Maar ook rivieren verschuiven, het weer wordt anders, noem maar op.

Het gaat om de vraag, hoe groot is de invloed van de mens op de klimaatverandering. Wat is de invloed van het versnellen van een verandering waarin we zitten momenteel. Als duidelijk is wat de invloed van de mens hierop is, dan kan men ook meer duidelijk krijgen over wat de gevolgen op langere duur zijn.

Aan de hand van fossielen kan men steeds meer over het verleden te weten komen en aan het verleden ook steeds beter voorspellen wat de toekomst ons gaat brengen!

Kortom, die zogenaamde gewone stukken steen, leveren ons een berg informatie op, die erg zinvol is voor onze toekomst!