Het is weer oorlog op straat, althans door al het te vroeg afgestoken vuurwerk lijkt het sterk op een oorlogsgebied met al die knallers.

In Eindhoven is het tegenwoordig het hele jaar door oorlog, maar dat is een andere oorlog volgens onze burgemeester.

Bij een groot aantal producten die je nieuw koopt betaal je (nog) een verwijderingsbijdrage. Met de inkomsten van de verwijderingsbijdrage worden de kosten gedekt om oude apparaten zo goed mogelijk te recyclen of af te voeren.

Op zich een ideaal systeem, waarmee oude apparaten niet simpelweg ingezameld worden maar ook indien mogelijk gerecycled of zo goed mogelijk afgevoerd worden.

Oud op nieuw 2007-2008 041

Zou het niet een idee zijn om dergelijke verwijderingsbijdrage in te voeren voor vuurwerk? Dus voor elke vuurpijl, rotje of knaller die je koopt enkele eurocenten erbij rekenen zodat daarmee de enorme rommel die jaarlijks op straat blijft liggen opgeruimd kan worden en bekostigd kan worden.

Helaas is het een sport om zo snel mogelijk vuurwerk te kopen. Gistermorgen stonden mensen namelijk al in de rij om 07:00 uur ’s morgens om vuurwerk te kunnen kopen. 

Daarna is het heel erg moeilijk om tot 31 december 10:00 uur te wachten. Je hoort nu al op straat van alles knallen.

Oud op nieuw 2007-2008 026

En dan is het nieuwjaar 00:00 uur en dan knalt men er op los. Nadat alles verschoten is, is ook meteen de lol er vanaf.

Dagenlang kom je op straten, in tuinen en in parken afval tegen van het vuurwerk. Zelfs ’s zomers als je in de tuin bezig bent, kom je vaak van die rode stokjes tegen, restanten van vuurpijlen die er al meer dan een half jaar liggen.

Het zou daarom mooi zijn als de personen die het vuurwerk kopen, ook meteen voor de kosten opdraaien om de enorme rommel op te laten ruimen door de gemeente! Dit neemt natuurlijk niet weg dat je na het invoeren van een verwijderingsbijdrage niet meer je eigen rommel zover het mogelijk is hoeft op te ruimen. Want dat is net zoiets als je stoepje sneeuwvrij maken wanneer het gesneeuwd heeft.

Iets om in te voeren voor de jaarwisseling 2011-2012?

Categorieën: Overig