Elke dag zie je de maan in een andere hoedanigheid. De ene keer in zijn geheel, soms maar een minuscuul stukje.

Vanavond en vannacht is er een speciale gelegenheid. Het is namelijk volle maan en de maan staat in het perigeum. Normaal gesproken staat de maan dan op een afstand van 364.397 km. Maar vanavond en vannacht staat de maan op een afstand van ‘maar’ 356.577 km.

Hierdoor is de maan groter (14%) en de maan ‘schijnt’ hierdoor ook feller. Maar liefst 30% meer dan normaal bij een volle maan.

Het zal waarschijnlijk niemand opvallen dat de maan groter is en feller ‘schijnt’, maar door de diverse nieuwssites zijn veel mensen er wel van op de hoogte.

Tijdens de ‘opkomst’ was de maan oranje/rood gekleurd. De maan kwam in het oosten op precies op het moment dat de zon onderging in het westen.

Nu de maan hoger aan de horizon staat, is hij voor iedereen zichtbaar:

IMG_2398
Foto genomen op: 19-03-2011 21:07 uur

Een aantal maanden geleden heb ik elke dag een foto van de maan gemaakt (wanneer de maan zichtbaar was natuurlijk) en kwam tot het volgende resultaat:

IMAG0210

Categorieën: NatuurOpenbaar vervoer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Moerputten

Een van de bewoners van dit gebied heeft een rol in de film ‘Holland, natuur in de delta’ gespeeld, namelijk het pimpernelblauwtje. Het pimpernelblauwtje vliegt pas van eind juni tot en met augustus, maar gelukkig Lees verder…

Buitenland

Teverener Heide

Net over de grens bij Brunssum ligt in Duitsland de Teverener Heide. Dit gebied grenst aan de Brunsummerheide, maar is een stuk vlakker en waarschijnlijk kom je hier ook een stuk minder wandelaars tegen! De Lees verder…

Natuur

Dommel en Malpiebossen

Na een ietwat tegenvallende wandeling langs de Dommel en Essche Stroom toch maar een nieuwe poging ondernomen. Dit maal langs de Dommel ten zuiden van Borkel en een ronde door de bossen ten noorden van Lees verder…