Vliegtuigstrepen, ook wel contrails, genaamd blijken bij te dragen aan de opwarming van de aarde.

CONVAR2

Bij het radioprogramma TROS Nieuwsshow werd er op zaterdag 2 april aandacht besteed aan het onderzoek.

Een onderzoeker van het KNMI heeft tijdens de uitzending uitleg gegeven over de manier waarop contrails voor opwarming zorgen van de aarde:

  • Bij het verbranden van kerosine komt er (in ieder geval) CO2 en H2O vrij
    CONVAR4
  • Wanneer de atmosfeer een temperatuur heeft van minimaal -40° Celsius en ook een een hoge luchtvochtigheid, dan condenseert het vocht in de vorm van ijskristallen
    CONVAR5
  • Wanneer er turbulentie is, gaan de contrails uitwaaien en vormen hoge bewolking
    CONVAR8

Deze hoge bewolking gevormd door vliegtuigen of door de natuur zorgen voor een kleine invloed van de opwarming van de aarde.

De hoge bewolking laat zonlicht door, maar houdt daarna de infrarode straling vast. Wat voor een opwarmende situatie zorgt.

Lage bewolking zorgt er juist voor dat het zonlicht tegenhouden en dus voor een verkoelend effect zorgen.

De invloed is vrij klein van deze hoge bewolking. Het levert een opwarming op van globaal en gemiddeld genomen uit op 30 milliwatt/meter², lokaal kan het zelfs 0,3 Watt/meter² zijn.

Wanneer je dit gaat omrekenen kom je uit op een temperatuursverhoging van <0,1° Celsius. Boven Europa kom je uit op ongeveer 0,1° Celsius.

Volgens klimaatmodellen komt men in 2050-2060 uit op een temperatuursverhoging van 2° Celsius tot 4,5° Celsius. Nu is de vraag wat de lage bewolking gaat doen. Zal deze door de opwarming juist toenemen of juist afnemen? Wanneer ze toeneemt zal dit zorgen dat de opwarming minder zal worden, dan wanneer er minder lage bewolking komt.

IMAG0241

Het is onzin om te roepen dat we de "opwarming van de aarde moeten stoppen!" want we leven in warme en koude periodes. Kijk maar naar de ijstijden en de tijden waarin Nederland een sub-tropisch klimaat kende.

Wat we wel moeten doen, is de menselijke invloed zo laag mogelijk houden. Beter is natuurlijk om te zorgen voor totaal geen invloed op de natuurlijke opwarming, maar dat zal niet tot bijna niet meer haalbaar zijn.

Neemt natuurlijk niet weg, dat de natuur ook zelf hoge bewolking vormt en dus zelf ook voor opwarming zorgt qua bewolking. Dit is natuurlijk geen vrijbrief voor de mensheid om maar gewoon door te blijven gaan met uitstoten van bijv. CO2.

Het is daarom zinvol om de directe invloed van vliegtuigen qua vorming van contrails mee te nemen in plannen om de opwarming van de aarde door de mens tegen te gaan/te voorkomen!

De uitzending over contrails en de invloed ervan op de temperatuursverhoging kun je terugluisteren bij TROS Nieuwsshow.