Je zou het niet verwachten, maar ook auto’s zou je soms kunnen aanmerken als zwerfafval.

Zo staat er bij mij schuin tegenover in de straat al een half jaar een grijze BMW stationwagen.

IMG_0130

Ik heb hier na ongeveer 2 maanden melding gemaakt bij de politie Brabant Zuid-Oost middels het e-mailformulier.

Maar helaas staat de auto nog steeds op dezelfde plek geparkeerd en het onkruid wordt er alleen maar hoger en de auto ziet er per dag slechter uit.

Officieel gezien mag je een auto onbeperkt parkeren op een parkeerplaats. Maar bij deze auto is volgens RDW.nl de APK al op 25-09-2010 verlopen en is de auto niet WAM verzekerd.

bmw

Wanneer de politie iemand betrapt op het rijden in een voertuig zonder verzekering kunnen ze de auto meteen in beslag nemen. Maar in dit geval blijkt het niet mogelijk om de auto weg te slepen.

In mei van dit jaar heb ik de politie op 0900-8844 gebeld om te vragen naar de status van mijn melding. De mevrouw aan de telefoon wist mij te melden dat ze druk bezig zijn met mijn melding maar dat de eigenaar niet reageert op brieven en dat hij vermoedelijk het land uit is.

Kortom, kun je in Nederland zo makkelijk van je auto afkomen? Door gewoon je auto ergens te parkeren en dan naar het buitenland te vertrekken.

Daarnaast, waarom kan de politie wel een onverzekerde auto in beslag nemen wanneer er in gereden wordt, maar niet wanneer deze op de openbare weg geparkeerd staat?

Het zou toch veel handiger zijn als de politie dergelijke voertuigen van de straat kan halen! Want het zorgt voor een betere uitstraling van de straat wanneer de parkeervakken schoon en vrij van onkruid zijn en er geen verroeste auto’s staan.

update 03-07-2011 18:55 uur:

Mogelijk kan het voertuig gezien worden als autowrak:

"Artikel 5.1.4 Voertuigwrakken

  • 1. Het is verboden een voertuigwrak op de weg te plaatsen of te hebben.

  • 2. Onder voertuigwrak wordt verstaan: een voertuig dat rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud en tevens in een kennelijk verwaarloosde toestand verkeert.

  • 3. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door de Wet milieubeheer."

Bron: http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Eindhoven/35822/35822_1.html

update: 03-07-2011  22:43 uur:

"@MennoSlaats @albertkivits De kip is klaar met broeden. Kijk maar naar buiten. Over 20 minuten is de auto weg #Hastelweg" schreef buurtbrigadier Fred Stork op twitter.

IMG_0209-2

Een twintigtal minuten later was de auto inderdaad weg!

IMG_0210 IMG_0214 

IMG_0215 IMG_0219

Categorieën: Opvallende zaken