Maandag 11 juli

Om 07:02 uur vertrok de trein richting Venlo, om daar over te stappen op de Eurobahn richting Mönchengladbach. In Mönchengladbach moest ik overstappen op de RE richting Köln.

In Köln maakte ik voor de eerste keer kennis met een ICE, niet qua zien, maar er in te zitten. Deze treinen kunnen een maximum snelheid van 300 km/h halen. Jammer genoeg is niet het hele traject geschikt voor de hoge snelheid. Vanaf Frankfurt am Main gaat de snelheid er flink uit, naar ongeveer 150 km/h. Tussen Stuttgart en Ulm was het vooral een ‘slalom’ parcours, waar de ICE nog geen 100 km/h leek te halen.

Precies op de minuut nauwkeurig kwam de ICE aan in München Hauptbahnhof. Het is altijd opmerkelijk om te zien hoeveel mensen niet reserveren en van plaats naar plaats gaan met veel te grote koffers. Ik had gelukkig wel een plaats gereserveerd en kon dan ook lekker aan het raam zitten en genieten van de mensen die uren moesten staan of een plekje hadden bemachtigd en weer na een halte met al hun koffers op zoek moesten naar een andere plek.

Om 14:33 uur kwam de ICE aan in München Hbf.

Het hotel lag maar enkele honderden meters van het station af, dus na een kleine 10 minuten lopen kon ik inchecken.

Het was iets na drie uur toen ik aan de wandelroute begon gebaseerd op het verhaal van Geert Mak, “In Europa”.

Je komt tijdens de wandelroute van 11 km lang, langs allerlei plekken die iets te maken hebben met Hitler of waar Hitler gewoond heeft.

Ik ben de route in omgekeerde vorm begonnen, zo ben ik op de Stiglmaierplatz begonnen.

Van de Stiglmaierplatz ging het naar de Schleissheimer Strasse 34. Op dit adres is Hitler zijn carrière begonnen. De gedenkplaat die bevestigd is aan het huis, zit verstopt onder de dikke lagen kalk die tegen het huis gesmeerd zijn. Momenteel zit er een huisarts gevestigd.

IMAG0017
Foto: Schleissheimer Strasse 34

Van de Schleissheimer Strasse gaat het richting Königsplatz. Op de Königsplatz hadden de Nazi’s granieten platen gelegd, maar deze zijn verwijderd.

IMG_0296IMG_0297

IMG_0298
Foto’s: Königsplatz

Vanaf de Königsplatz gaat het naar de Brienner Strasse. In de Brienner Strasse heeft het Braunes Haus gestaan. Vanuit het Braunes Haus werd de uitbreiding van het Duitse Rijk geleid. In 1945 werd het Braunes Haus opgeblazen.

IMG_0299
Foto: Brienner Strasse

Na de Brienner Strasse ben ik weer richting het centrum gelopen om wat te gaan eten.

Zoals in elk land worden de buitenlanders “natuurlijk” voor de gek gehouden:

IMAG0018IMAG0019
“Alle Preise sind inklusive Mehrwertsteuer” – “Alle prices include Tax (Tip not incl.)”

Na het eten nog even door de stad gewandeld, waarbij ik een demonstratie van “Die Linke” tegenkwam. Het ging over Fukushima en dat men tegen het gebruik van kernenergie was. Er waren zelfs gasten uit Japan aanwezig om wat te vertellen.

IMG_0301
Foto: Demonstratie op de Marienplatz

Op de Marienplatz geniet iedereen op zijn eigen manier van het uitzicht, de rust (zover je soms van rust kunt spreken), of wat dan ook.

IMG_0302
Foto: Iedereen geniet op zijn eigen manier van de Marienplatz

Na nog een stuk door de stad gewandeld te hebben was het tijd om het hotel op te zoeken.

 

Dinsdag 12 juli

Na een goed ontbijt, dus geen frans ontbijt (waarbij je blij mag zijn dat je een croissant en kopje koffie krijgt). Weer de stad in gelopen en richting Isar (rivier die door München stroomt) gelopen.

Vanaf het station richting Isar kom je allerlei mooie en oude gebouwen tegen zoals:

 • Paleis van Justitie
  IMG_0308
 • Karlstor bij de Karlsplatz met fonteinen
  IMG_0310

Bij de Isar aangekomen heb je een mooi uitzicht:

IMG_0314IMG_0317
IMG_0318

Op de Ludwigsbrücke heb je een mooi uitzicht over de Isar en in de verte zie je enkele torentjes.

Op de terugweg naar het station kom je weer allerlei mooie gebouwen en andere leuke dingen tegen:

 • Neues Rathaus – Marienplatz
  IMG_0319 IMG_0323
 • Mariafiguur
  IMG_0320
 • Verzamelplekken voor rondleidingen
  IMG_0321
 • Opgravingen Mariahof
  IMG_0325IMG_0327
  IMG_0326
 • Theatinerkirche en Festsaalbau (Alte Hof)
  IMG_0328IMG_0330
 • Botanische tuin
  IMG_0334

Helaas was de morgen weer veel te kort om al het moois in München te zien, maar gelukkig krijg ik zaterdag nog een kans!

Om 12:27 uur ging namelijk de EuroCity richting Ljubljana. Ik zat in een coupé waar 6 personen kunnen zitten. Gelukkig zaten er maar 4 personen, waarbij de eerste persoon al meteen in München-Oost uitstapte en de volgende persoon bij het eerst volgende station.

De vrouw die overbleef had een klein hondje bij, die maar net in een tas paste, zodat de hond gratis mee kon. Ze was op weg naar Zagreb, ze had daar samen met haar man een wijngaard, waar de komende maanden genoeg te doen was, van het plukken tot het wijn maken.

Het hondje zorgde er eigenlijk voor dat niemand bij ons in de coupé kwam zitten en zo hadden we tot aan Ljubljana genoeg plek voor ons tweeën.

IMG_0338

Onderweg heb ik ook nog even als oppas mogen spelen, aangezien de vrouw koffie ging halen.

IMG_0336

Vanaf Salzburg (Oostenrijk) was het een schitterend uitzicht! Enorme bergen kwamen voorbij:

IMG_0337IMG_0341

Na iets meer dan 6 uur kwam de trein aan in Ljubljana en kon ik (met behulp van Google Maps offline) zo de weg naar het hotel vinden.

 

Woensdag 13 juli

Vandaag alweer de 2e dag in Ljubljana en tijd om de stad te gaan verkennen en natuurlijk de plekken te bezoeken zoals die in Lonely Planet etc. staan.

Vanaf het hotel ging het over de Subiceva ulica naar de Slovenska cesta richting Askerceva cesta. Van daar uit over de Zoisova cesta richting het noorden om rechts af te slaan bij de drie bruggen richting de Drakenbrug. 

IMG_0378
Foto: Drakenbrug

Vanaf de Drakenbrug ben ik te voet naar Ljubljanski Grad gelopen. Waar je vanaf de uitzichttoren een schitterend uitzicht hebt over de stad. Je kunt echt helemaal rond kijken over de stad.

IMG_0384
Foto: Uitzicht over Ljubljana halverwege de weg naar Ljubljanski grad

panorama_finish
Foto: 360 graden foto Ljubljana

Met de kabelspoorweg ben ik naar beneden gegaan. Dit treintje brengt in nog geen minuut naar beneden, waar je er te voet al snel 20 minuten over doet.

IMG_0418
Foto: Kabelspoorweg Ljubljana

Bij de brug met de Zoisova cesta, kun je erg fijn langs het water zitten. Het is hier erg rustig en je hebt weinig last van wandelaars en fietsers.

Het was die dag maar liefst 36,3°C en dat was te merken, iedereen deed het iets rustiger aan dan normaal gesproken.

Donderdag 14 juli

Na een warme dag en een warme nacht, was het tijd om wat verkoeling te zoeken in het park en nog meer van Ljubljana te zien.

Zo was ik blijkbaar al eerder onopgemerkt langs het parlementsgebouw gelopen. Daar moest ik natuurlijk nog even een foto van maken. Het lijkt ‘gewoon’ een van de vele mooie of aparte gebouwen in Ljubljana. Je zou van de buitenkant het echt niet het parlementsgebouw noemen. Ook staat het nergens aangegeven, ook geen enkele bordje aan de buitenkant (of het bordje zat verstopt bij de zij-ingang).

IMG_0468 IMG_0469
Foto’s: Parlementsgebouw Ljubljana

Vanuit het centrum ben je binnen een paar minuten in het Tivolski park waar het goed vertoeven is in de schaduw van de bomen.

IMG_0579
Foto: Uitzicht vanuit het Tivolipark op Ljubljana

Op mijn lijstje om te gaan zien stond ook nog het ‘Pad van Herinnering en Kameraadschap’. Een 33 km lang pad wat een herinnering is aan het vergrendelen van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Italianen en Duitsers. De stad was namelijk afgesloten van de omgeving door prikkeldraad.

Het is onmenselijk om te bedenken dat je in een stad woont en omringd bent door prikkeldraad en dat je nergens naar toe kunt.

Vanuit het Tivolski park zou je redelijk makkelijk bij het pad uit kunnen komen. Na enkele kilometers gelopen te hebben, waarbij ik ook langs de dierentuin kwam, bleek de weg niet meer toegankelijk te zijn voor voetgangers en moest ik op zoek naar een andere route. Via het terrein van de universiteit zou je ook het pad kunnen bereiken, helaas bleek ook dit niet mogelijk door werkzaamheden ter plekke.

Aangezien ik toch al bij de dierentuin in de buurt was, heb ik daar een bezoek gebracht. Het was mooi om te zien dat de dierentuin helemaal opging in de omgeving. Het is er namelijk redelijk bergachtig en de paden leiden je dan ook omhoog en omlaag tussen de diverse dierenverblijven.

IMG_0577
Foto: Ingang ZOO Ljubljana

Alleen de verblijven met exotische dieren staan bij de ingang, de inheemse dieren zijn dan ook mooi opgenomen in de omgeving van het park.

Enkele dieren die je tegenkomt:

 • Giraffe
  IMG_0492
 • Californische zeeleeuw
  IMG_0482
 • Olifant
  IMG_0503
 • Alpensteenbok
  IMG_0538
 • Lemur
  IMG_0510

De route door het park is ongeveer 4 km lang en als je goed rondkijkt, dus niet alleen naar de dieren in de verblijven, maar ook naar de paden en tussen het groen, dan zie je heel veel leuke dieren.

IMG_0535IMG_0551
IMG_0552

Na de dierentuin ben ik weer via het Tivolski park terug naar de stad gelopen. Het werd uiteindelijk een wandeling van ongeveer 15 km lang.

‘s Avonds ben ik gaan eten bij Gostilna Sokol, een restaurant waar ze traditionele gerechten serveren in traditionele klederdracht.

Je krijgt er zelfs eigen gebrouwen bier te drinken met flesjes voorzien van een eigen etiket.

IMAG0030
Foto: Sokol bier

Na het eten natuurlijk nog foto’s gemaakt van Ljubljana bij avond en van de volle maan! Jammer dat de maan er niet op komt te staan zoals wij, met het menselijk oog, de maan zien.

Vrijdag 15 juli

Alweer de laatste dag in Ljubljana, dus nog tijd om ‘Pad van Herinnering en Kameraadschap’ te bezoeken en wat souvenirs te kopen.

Dit maal in het zuiden, het verlengde van de Slovenska cesta. Na enkele kilometers lopen was het pad dan eindelijk daar. Het was gelukkig bewolkt weer en een heel stuk koeler dan eerdere dagen, dus het was goed wandelweer.

IMG_0614
IMG_0615IMG_0616IMG_0618
Foto’s: Markering POT in de weg, bordje POT, gedenkplaats POT en wandelpad POT

Na de omgeving in me opgenomen te hebben waar tijdens de Tweede Wereldoorlog prikkeldraad was gespannen weer terug gelopen naar de stad. Op de terugweg was het goed te zien dat in het zuiden van Ljubljana veel nieuwbouw staat, waar in het stadscentrum veel oude gebouwen en huizen staan.

Maar ook de wegen zijn heel erg goed onderhouden ten opzichte van het centrum, waar ze op voetpaden, maar fietspaden aangelegd hebben.

Ook de bergen rondom Ljubljana zijn goed te zien wanneer je buiten het centrum komt. Een prachtig gezicht, vooral wanneer het heiig weer is en de bergen dan vage vormen krijgen.

IMG_0619
Foto: Uitzicht vanuit het zuiden van Ljubljana op de bergen

Nog even langs het water gezeten, waarbij het opvallend is dat je bootjes in plaats van hoort  dat ze eraan komen, kunt ruiken. Het water geeft namelijk een typische geur af zodra er een bootje aankomt varen.

Na een tijdje wachten op het station, was het alweer tijd om de trein naar München te pakken.

IMG_0620
Foto: Lokale trein van Ljubljana naar Zidani Most

Onderweg gaven de regenbuien en wolken tussen de bergen schitterende uitzichten. Een waar genot weer om tussen Ljubljana en München te reizen!

 

Helaas was het al laat en donker toen ik in München aan kwam, dus snel wat gegeten en naar het hotel gegaan.

 

Zaterdag 16 juli

Vandaag was alweer de laatste dag van de vakantie en ook dat ik in München zou zijn. Ik had pas om 15:23 uur de ICE naar Düsseldorf toe, dus ik kon nog mooi het stuk van de wandeling lopen die ik eerder begonnen was op maandagmiddag.

De wandeling heb ik weer opgepikt vanaf de Ludwigsbrücke en richting Hilton hotel gelopen. Naast het Hilton hotel ligt namelijk een parkeerplaats waar vroeger de Bürgerbräukeller gestaan heeft.

Hitler gaf hier vaak speeches en hij organiseerde er vaak eetfestijnen.

In het najaar van 1939, op 8 november 1939, probeerde Johann Georg Elser, Hitlerbij de Bürgerbräukeller te vermoorden. Maar hij was 8 minuten te laat, aangezien Hitler eerder vertrokken was dan de planning was.

IMG_0623 IMG_0624
Foto’s: Rosenheimer Strasse

Vanaf de Rosenheimer Strasse gaat de route richting Troger Strasse. Onderweg loop je door de “Englischer Garten” en loop je parallel aan de Isar. Een erg mooi wandelgebied en erg rustig in vergelijking met het winkelcentrum!

IMG_0627
Foto: Uitzicht over de Isar

Op de Troger Strasse 56 werd tijdens de Tweede Wereldoorlog leiding gegeven aan het kamp in Dachau. De Troger  Strasse 56 was namelijk ook het postadres voor het kamp in Dachau waar de resultaten van de medische testen naar toe gestuurd werden.

IMG_0638
Foto: Troger Strasse 56

Vanuit de Troger Strasse ben je binnen enkele minuten op de Prinzregentenplatz 16. Hier had Hitler vroeger een appartement. Momenteel zit de “Polizei” er gevestigd. Het is een vreemde gewaarwording wanneer je op een bankje gaat zitten op de Prinzregentenplatz en ongeveer hetzelfde uitzicht hebt als wat Hitler jaren geleden heeft gehad.

IMG_0639 IMG_0640
Foto: Prinzregentenplatz 16 en uitzicht over Prinzregentenplatz

Bij de Prinzregentenplatz eindigt de route. Vanaf de Prinzregentenplatz loop je weer zo richting centrum en kom je een monument tegen geplaatst ter nagedachtenis aan 25 jaren van vrede na de Frans-Pruisische oorlog in 1870-1871.

IMG_0645
Foto: Friendensengel

Na mijn koffer opgehaald te hebben bij het hotel was het tijd om naar huis te gaan. Precies om 15:23 uur vertrok de ICE naar Düsseldorf.

Weer twee buitenlandse steden die ik aan mijn lijstje kan toevoegen!  Waarbij Ljubljana het karakter heeft van bijvoorbeeld Eindhoven, redelijk veel inwoners, maar toch redelijk dorps in plaats van een stadse mentaliteit. München is natuurlijk geheel het tegenovergestelde van, heel groots, anoniem en een echte stadse mentaliteit.

Met München en Ljubljana komt mijn lijstje aan bezochte steden er ongeveer als volgt uit te zien; Praag, Parijs, Brussel, Antwerpen, Köln, Aachen, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Wenen, Bratislava, Ljubljana, München, Zagreb, Belgrado, Sofia, Boedapest, Warschau, Krakau, Wuppertal, Kopenhagen, Malmö, Dortmund, Duisburg, Essen en Hagen. En dan ben ik waarschijnlijk nog een aantal steden in het Roergebied vergeten. Minsk, Moskou, Sint Petersburg en Helsinki hoop ik ook op mijn lijstje te kunnen zetten!

Alle foto’s kun je vinden op: https://picasaweb.google.com/mennoslaats/MunchenLjublanaMunchen