Is het verantwoord om als vegetariër een carnivore plant in je tuin te hebben? Nog erger, kun je gecultiveerde plantensoorten in je tuin hebben, die dus eigenlijk onnatuurlijk zijn en je insecten ‘opeten’?

Iets om over na te denken!

Maar laten we de planten eens van dichtbij bekijken en hoe werkt zo’n plant nu eigenlijk.

IMG_0660
Foto: Verschillende soorten carnivore planten

Er zijn een aantal soorten vleesetende planten. De soorten die ik heb, bestaan uit een soort van beker, waarbij insecten aangetrokken worden door de kleuren en de nectar. Wanneer de vlieg bijvoorbeeld op de plant afkomt en in de beker kruipt, glijdt de vlieg steeds verder naar beneden toe.

IMG_0677
Foto: Haren die insecten naar beneden laten glijden

Wanneer de vlieg steeds verder omlaag glijdt, komt de vlieg in het water terecht dat in de beker staat.

IMG_0657
Foto: Vlieg die verdronken is in het water in de beker

Doordat de wanden van de wand glad zijn en voorzien van naar beneden gerichte haren, zal de vlieg er niet of heel moeilijk uit kunnen klimmen. De vlieg in dit geval zal dan ook verdrinken door het water in de beker.

Door de bacteriën en sappen in de beker zal de vlieg verteerd worden en zal de plant haar nodige stoffen kunnen opnemen uit de verteerde vlieg.

Er zijn enkele soorten die insecten op bovenstaande manier vangen, namelijk de Sarracenia, Nepenthes en Heliamphora.

IMG_0665 IMG_0679
Foto’s: Verschillende soorten carnivore planten

De vleesetende planten blijken ook nog eens winterhard te zijn, dus je kunt het hele jaar genieten van planten die insecten aan het ‘oppeuzelen’ zijn!

Het blijft wonderbaarlijk om te zien hoe de natuur zich geëvolueerd heeft en verschillende manieren heeft gevonden om te kunnen leven en vooral te kunnen overleven!

Categorieën: Opvallende zakenPlanten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Meer dan 8 miljoen kg zand in de lucht

Iedereen zal het dinsdag gemerkt hebben; de lucht was niet mooi blauw maar geel/oranje gekleurd en de zon leek net alsof zij elk moment kon ondergaan terwijl de zon hoog aan de hemel stond. Door Lees verder…

Natuur

Vervellingshuid levendbarende hagedis

Tijdens mijn vaste monitoringsrondje levendbarende hagedissen, kwam ik dit keer iets fraais tegen. Namelijk een stuk vervellingshuid (huidflard) van een levendbarende hagedis! Het stuk is maar 2 cm groot, maar je kan toch duidelijk de Lees verder…

Natuur

Beleef de lente in het Bunderbos

Schreef ik vandaag al over het ‘De mooiste bossen van Nederland‘, maar het allermooiste bos is toch echt wel het Bunderbos! Voor mijn gevoel is de lente pas echt begonnen na een wandeling door het Lees verder…