Na wandelingen door hellingbossen, langs vennen en bijvoorbeeld de Ardennen was het tijd om ook eens wandeling door de duinen te maken.

Maandag was het perfect weer om de duinen en het strand te bezoeken! Dus dit maal was de NS wandeling Kennemerduinen aan de beurt.

IMG_2514

De wandeling start bij station Santpoort-Noord en al snel kom je in het bosrijke gebied van de Kennemerduinen terecht.

Na enkele minuten in het bos kwam ik al oog in oog te staan met een edelhert! Een groot beest met enorm gewei keek me aan en leek stil te blijven staan, maar nadat ik heel voorzichtig mijn camera gepakt had, schrok het edelhert ergens van en rende alsnog weg.

Het is opmerkelijk hoe rustig en stil het is in de Kennemerduinen, ondanks dat je in de Randstad bent!

Daarnaast is het opvallend hoe weinig paddenstoelen je tegenkomt in de bossen en duinen. Terwijl je bijvoorbeeld bijna ‘struikelt’ over de paddenstoelen in de Oisterwijkse bossen, kom je er in de Kennemerduinen maar een handje vol tegen.

IMG_2488

Wanneer je in de duinen loopt, lijkt het net een buitenaards landschap:

IMG_2427

Onderweg kwam ik enkele keren een Roodborstje (Erithacus rubecula) tegen en een Kramsvogel (Turdus pilaris):

IMG_2410-2 IMG_2487

IMG_2428-2

Natuurlijk kom je in de duinen ook allerlei planten tegen zoals Slangenkruid (Echium vulgare), Duindoorn (Hippophae rhamnoides) en Duinroos (Rosa pimpinellifolia):

IMG_2414 IMG_2483 IMG_2476

Bij het strand is het natuurlijk genieten van het geluid van de golven maar ook van de overvliegende vogels zoals Aalscholvers (Phalacrocorax carbo):

IMG_2446

Na voor de gein elke hond die de zee in ging een ‘zeehond’ te noemen kwam er plots echt een Grijze zeehond (Halichoerus grypus) voorbij zwemmen!

IMG_2458IMG_2461-2IMG_2463

De zeehond keek telkens over het strand en dook dan weer onder water om een stuk verder te zwemmen.

Na het strand was het weer tijd om de wandeling te vervolgen door de duinen richting station Overveen. Onderweg kom je twee uitzichtpunten tegen waarbij je uitzicht hebt over de Kennemerduinen en kunt zien hoe groot en mooi het gebied is!

IMG_2485

Maar zoals met (bijna) alle natuur in Nederland zie je in de verte de gebouwen opduiken aan de horizon.

In de Kennemerduinen zijn Schotse Hooglanders ingezet om het gebied open te houden.

IMG_2503IMG_2508

Er wordt geadviseerd om de kudde niet te doorkruisen en een afstand van minimaal 25 meter te bewaren. Al is dat soms erg lastig vooral als ze midden op het wandelpad gaan staan.

Na ongeveer 16 kilometer bereik je dan station Overveen om weer per trein naar huis te gaan.

Categorieën: NatuurWandelen