De route stond in het teken van de Romeinse invloeden op Nijmegen en de dorpen in de buurt van Nijmegen.
De start van de route is bij het NS station in Nijmegen en laat je al meteen veel interessante gebouwen zien zoals het Besiendershuis.
Het Besiendershuis is gebouwd omstreeks 1525 en werd bewoond door de besiender. De besiender moest tol innen bij de passerende schepen op de Waal.
Tijdens de route loop je een groot gedeelte langs de Waal en heb je een mooi uitzicht op de brug.
Daarnaast blijkt een kunstwerk iets leuks voor te stellen:
Wanneer je om het kunstwerk loopt, zie je telkens andere Romeinse cijfers. Zoals in dit geval IV.
Op het Valkhof, een heuvel dicht bij de Waal, staat een van de oudste gebouwen van Nijmegen. Namelijk de Sint-Nicolaaskapel.
De Sint-Nicolaaskapel is gebouwd rond 1030 en de resten van de Sint-Maartenskapel stammen uit de 12e eeuw.
Onderweg kom je ook de vrouwenbeelden van de Romeinse godinnen Flora (lente), Ceres (zomer), Pomona (herfst) en Vesta (winter) tegen:
Na enkele kilometers door Nijmegen gewandeld te hebben ga je richting Berg en Dal. In de verte zie je de Ooijpolder liggen.
Je komt nu in de bossen terecht waar vroeger de aquaducten liepen die door de Romeinen zijn aangelegd.
De diverse watergeulen herinneren nog aan de tijd van de Romeinen. De grond die vrijkwam bij het uitgraven van deze watergeulen zijn vaak weer in de buurt van deze watergeulen gedumpt. Daar zijn dan weer enorme wallen ontstaan!
Zo kun je bij het Kerstendal duidelijk zien hoeveel werk er verzet moet zijn om al die hoeveelheden grond weg te werken!
Het is fascinerend om te zien hoe een gebied na al die jaren nog steeds zoveel sporen laat zien van de invloed van de Romeinen.
Vanaf een dijk, aangelegd door de Romeinen, heb je uitzicht op het een na kleinste dorp van Nederland met ongeveer 90 inwoners, Persingen genaamd. Je kunt vanaf de dijk dus met gemak meer dan 2 kilometer ver weg kijken.
Vanaf de dijk gaat het met een slingerpad vrij snel naar beneden. De dijk bevindt zich dan ook 85 meter boven NAP.
Onderweg naar Beek-Ubbergen kom je de dikste boom van Nederland tegen. Een tamme kastanje met een omtrek van 850cm en een leeftijd van ongeveer 475 jaar.
In Beek-Ubbergen hebben we weer de bus naar het station in Nijmegen gepakt. De route beschrijving is soms wat lastig te volgen, waarschijnlijk doordat de beschrijving op sommige punten gedateerd is.
Maar met de feitjes van hetgeen je onderweg ziet is het een erg leuke en leerzame wandelroute. Vooral het gedeelte door de bossen waar het werk van de Romeinen nog steeds zo duidelijk aanwezig is, is erg fascinerend om te zien!