Vandaag ben ik naar Oisterwijk geweest, aangezien mijn interesse was gewekt vanwege een aantal waarnemingen op waarneming.nl.

De afgelopen dagen was er namelijk in de buurt van Oisterwijk een kraanvogel (Grus grus) waargenomen!

Daarom met de fiets in de trein op weg naar Oisterwijk om een glimp op te kunnen vangen van de kraanvogel. Na ongeveer 5 km fietsen vanaf het station Oisterwijk was ik in het gebied gekomen waar de kraanvogel waargenomen was.

Op de site stond een foto van de Kraanvogel waarbij je akkers kon zien. Dus bij elke akker was het stoppen en goed kijken, tot ik bijna de moed op wilde geven zag ik opeens 2 zwanen zitten. Daarbij zag ik iets met grote vleugels bewegen.

Toen ik dichterbij ging kijken kwamen er ganzen over vliegen.

_MG_4380 _MG_4383

Nadat ik dichterbij de zwanen was gekomen pakte ik mijn telelens en warempel, daar zat de kraanvogel!

_MG_4384

Om de vogel nog beter te kunnen zien liep ik in de richting van de kraanvogel en opeens schoot er een konijn weg over het akkerveld.

_MG_4391 _MG_4396

Nu ik wat dichterbij was gekomen had ik een goed zicht op de kraanvogel!

_MG_4397

De kraanvogel liep over een akker waar vorig jaar maïs had gestaan en was druk aan het zoeken naar eetbare dingen. Kraanvogels eten insecten, wormen en amfibieën maar ook maïskorrels, granen en aardappels.

Het is opvallend dat de kraanvogel al enkele dagen in de buurt van een paartje zwanen blijft zitten.

_MG_4404

Toen ik naar de kraanvogel stond te kijken ‘sprong’ de vogel over een beekje naar de andere kant toe.

_MG_4411 _MG_4412

_MG_4413 _MG_4415

Na bovenstaande foto’s heb ik de kraanvogel en andere dieren weer met ‘rust’ gelaten en onderstaande foto laat goed zien hoe moeilijk de kraanvogel vanaf het zandpad te zien is.

_MG_4425

Ik had natuurlijk nog dichter bij de vogel kunnen gaan staan, maar ik wil ook niet de vogel opjagen. Want het beest opjagen puur omdat ik een mooie foto wil maken is natuurlijk niet de bedoeling!

Het was mooie ervaring om een kraanvogel te kunnen zien met een beetje hulp van waarneming.nl.

Categorieën: Natuur