Vandaag ben ik samen met Nelly gaan wandelen in natuurgebied ‘De Steenwaard’.

Het is een natuurgebied ten noorden van Culemborg en ligt in de gemeente Houten. ‘De Steenwaard’ is een gebied wat bestaat uit uiterwaarden van de rivier Lek.

Vanuit Culemborg hebben we de veerpont genomen en meteen aan de overzijde van de Lek loop je het gebied in. Je moet hierbij over een soort van trappetjes over prikkeldraad.

Al snel zie en hoor je overal ganzen, maar de enorme hoeveelheid ontlasting van de ganzen geeft ook aan hoeveel ganzen er zitten!

_MG_5276
Foto: Brandganzen en Grauwe ganzen

Onderweg kom je allerlei vogels tegen:

_MG_5279
Foto: Scholekster en Indische gans

_MG_5285
Foto: Grauwe gans

_MG_5289
Foto: Meerkoeten

_MG_5321
Foto: Kuifeenden

_MG_5323
Foto: Futen

_MG_5317
Foto: Boerenzwaluw

Langs de waterkant zie je ook heel veel schelpen liggen, namelijk zoetwatermosselen.

_MG_5329

Halverwege de route is er bij het spoor (je moet hiervoor wel eerst een stuk omhoog klimmen) een uitkijkpunt gemaakt. Je hebt vanaf dit punt goed overzicht over het gehele gebied. Ideaal om met een verrekijker te gaan zitten en de vogels te bekijken!

_MG_5305_MG_5307

Na het uitkijkpunt moet je onder de spoorbrug doorlopen richting het veer. Wanner je de route langs de bosrand vervolgd, kom je namelijk in een stuk van het natuurgebied wat niet toegankelijk is. Dit is ter hoogte van de spoorbrug niet aangegeven, maar wel wanneer je het gebied verlaat ter hoogte van de Veerweg, Schalkwijk.

Kijk dus goed voor je deze route gaan wandelen op deze kaart!

Het was verrassend om tijdens de route ook al een heel aantal zwaluwen te zien vliegen! Het spreekwoord zou dus eigenlijk moeten zijn: “Een aantal zwaluwen in de uiterwaarden bij Schalkwijk maakt nog geen zomer!”.

Wanneer je de pont wilt nemen naar Culemborg en je moet nog even wachten, loop dan links de uiterwaarden in. Daar heb je een mooi uitzicht op Culemborg en natuurlijk kom je daar nog allerlei vogels tegen.

_MG_5331

Tijdens het wachten op de veerpont heb ik een mooie foto kunnen maken:

_MG_5333

Grauwe ganzen die wegvliegen en ondertussen zie je nog 3 kopjes tussen het gras uitsteken die kijken waarom de andere ganzen wegvliegen.

Vanaf de veerpont
is het ongeveer 5 km wandelen, wat het dus een korte route maakt. Maar bij goed weer is het zeker aan te raden om een mooi plekje uit te zoeken en de diverse vogels goed te bekijken. Daarnaast moet in de tweede helft van mei dit gebied vol staan met mooie planten zoals Groot streepzaad, Beemdkroon, Kleine ratelaar en Blauwe chicorei.

Dus er komt zeker een vervolg op dit gebied!

Categorieën: NatuurWandelen