Vandaag was het ideaal weer om weer eens een wandeling te gaan maken. Na Zuid-Limburg, Noordzeestrand en de Nijmeegse heuvels was het tijd om de Veluwe te verkennen.

Op de website van NLWandel was de keuze gevallen op een route van 15 km en zodoende zat ik vanmorgen in de trein naar Rheden.

IMG_6519

Rheden ligt aan natuurgebied Veluwezoom, wat onderdeel uitmaakt van de Veluwe. Veluwezoom is het oudste nationaal park van Nederland, namelijk sinds 1930.

Het park bestaat uit grote bossen en heidevelden.

Vanaf het station loop je zo het park in door een stuk bos en al snel kom je op de grote heidevelden uit. Opvallend is dat het geen vlakke heidevelden zijn, maar juist heuvelachtige. Dit is te danken aan de verschillende ijstijden.

IMG_6502

Boven de heidevelden zie je soms een roofvogel ‘bidden’ op zoek naar een prooi.

IMG_6501IMG_6501-2

Maar tijdens zonnige dagen, zoals vandaag, hoor je veel geritsel tussen de heidestruiken. Als je goed oplet zie je hagedissen zitten.

IMG_6504IMG_6505

Van dichtbij lijken ze op slangen, vanwege hun huid die bestaat uit schubben.

Op sommige plekken groeit een iets lichter groen gekleurd gras, dit geeft een heel raar kleur effect op de omgeving.

IMG_6507IMG_6509

Halverwege de route kom je op het hoogste punt van de Veluwezoom uit. Namelijk ongeveer 110 meter boven NAP. Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht over het gebied.

Momenteel zijn de heideplanten nog volop aan het groeien, maar in augustus/september moet het hier een paars tapijt zijn van bloeiende heideplanten.

Dichtbij de Posbank (een bank die gebouwd is voor oud-voorzitter ANWB de heer Pos) ligt Paviljoen Posbank. Hier kun je even op adem komen en genieten van het uitzicht.

Vanaf het paviljoen ga je de bossen in. Bossen die vol staan met loofbomen en de ondergrond is begroeid met bessenstruiken zoals bosbes en vossenbes.

IMG_6520

Maar ook zijn er stukken bos die vol staan met adelaarsvarens, die een groen tapijt vormen onder de loofbomen.

IMG_6525

Wanneer je bij de poelen in de modder kijkt, kun je sporen zien van bijvoorbeeld een ree.

IMG_6526

De bossen zijn ideaal voor op een warme zomerdag, vol schaduw en alleen maar vogels die je hoort fluiten.

IMG_6524

Na de uitgestrekte bossen, kom je weer terug bij de heidevelden. Ditmaal loop je niet door de heidevelden, maar aan de rand van de heidevelden.

Vanaf een redelijke hoogte heb je zo een mooi uitzicht over de heidevelden.

IMG_6528

Na de heidevelden kom je weer terug in Rheden en sta je binnen enkele minuten weer op het station voor de terugreis.

Deze route is zeker een aanrader voor augustus/september wanneer de heide in bloei staat, maar ook ‘s morgens vroeg waarbij je dan grote kans hebt op reeën, hagedissen en andere dieren.