Gisteren trof ik een aangetekende brief aan in mijn brievenbus.

IMAG0003

Vol interesse maakte ik de envelop open en trof een waardebon van € 10,00 aan. Het was namelijk een brief van Albert Heijn als reactie op mijn melding dat er een stukje plastic in de ‘Runder paté’ (kattenvoer) zat.

Maar even later besefte ik pas dat de aangetekende brief als reguliere post bezorgd was. Want ik had de bezorger niet gezien en ik had ook geen handtekening voor ontvangst gezet.

Op de website van PostNL staat een duidelijke omschrijving van aangetekende post:

“Een aangetekende zending overhandigen we pas nadat de geadresseerde voor ontvangst heeft getekend.”

Hieruit blijkt maar weer dat de zending gewoon in de brievenbus gedaan is, en zonder handtekening.

Sinds enige tijd kun je op de website van PostNL je poststukken volgen die voorzien zijn van een Track & Trace code.

Hier kun je ook handtekeningen inzien die gezet zijn bij het aannemen van poststukken.

Tot mijn grote verbazing zag ik het volgende:

handtekening

De bezorger heeft dan namens ene “MAS” een handtekening gezet. Heeft hij hier een naam proberen te verzinnen die begint met een “M”? Aangezien de brief gericht was aan “M. Slaats”. Of heet de bezorger “MAS”?

Het heeft alle schijn van het vervalsen van mijn handtekening om zo het poststuk af te kunnen leveren (simpelweg in de brievenbus te stoppen).

Na wat doorklikken op de website van Mijn Pakket, kwam ik ook een zending tegen die enkele maanden geleden bezorgd is bij de buren. Maar wat zie ik:

“Handtekening voor Ontvangst/Alleen huisadres”

handtekening2

De buurman heeft mijn pakket aangenomen, maar de verzender zou in een welles-nietes discussie over het niet ontvangen van een pakket of brief kunnen zeggen dat er door ene Sander getekend is op mijn adres.

Over de aangetekende brief heb ik al via de website van PostNL een klacht ingediend. Want hoe kun je als PostNL nu garanderen aan de verzender dat een poststuk ook daadwerkelijk aan de geadresseerde is overhandigd, wanneer de bezorger simpelweg een handtekening namens hemzelf of de geadresseerde zet!

“Zekerheid van ontvangst (handtekening van ontvangst)“

Dit gaat dus niet op, net zoals het vermelden van “Alleen huisadres en handtekening voor ontvangst”.

“Wilt u niet dat de postbode het pakket aflevert bij de buren? Vermeld dan ‘alléén huisadres’ op het pakket en we leveren het niet af bij de directe buren wanneer de geadresseerde niet thuis is.” schrijft PostNL, maar blijkbaar heeft dezelfde bezorger daar ook geen boodschap aan.

Jammer dat een dienst zoals PostNL deze verkoopt dus in de praktijk niet altijd waargemaakt wordt. Want als het om gevoelige documenten gaat wil je toch de zekerheid dat een postbezorger zich aan de regels houdt en niet zo maar een handtekening gaat vervalsen of het pakket bij de buren gaat afleveren.

Ik ben benieuwd wat PostNL met mijn klacht gaat doen die ik via de website heb verstuurd. Wordt vervolgd!

Categorieën: Opvallende zaken