Gisteren ben ik samen met Dennis een dagje naar België en Luxemburg geweest. In totaal hebben we vier landen aangedaan; Nederland, Duitsland, België en Luxemburg.

Als eerste zijn we naar het drielandenpunt gegaan in Vaals. Daar kun je rondom een grenspaal van Nederland naar België en Duitsland lopen.

IMG_6765

Bij het drielandenpunt ligt ook het hoogste punt van Nederland, namelijk 322,5 meter boven NAP.

Al verschillen de getallen op internet. Zo staat zelfs op de steen op het hoogste punt een hoogte van 327,5 meter boven AP.

IMG_6766

Bij het drielandenpunt in de buurt staat de Wilhelminatoren. Vanaf deze toren heb je een perfect uitzicht over de regio:

Panorama_Wilhelminatoren_Vaals

Na het hoogste punt van Nederland zijn we naar de stuwdam van Gileppe gereden.

Deze dam is 68 meter hoog en houdt het water van het meer van Gileppe ‘vast’.

IMG_6785

Een enorme leeuw kijkt richting de toenmalige grens, vijf kilometer verderop, met Pruisen.

IMG_6783 IMG_6796

Vanaf Gileppe is het maar ongeveer 15 kilometer rijden naar het hoogste punt van België. Met een hoogte van 694 meter boven TAW is ‘Signal du Botrange’ het hoogste punt.

Jammer genoeg maakt geen enkel bord of paal melding van deze hoogte ter plekke.

Alleen het torentje valt op, anders zou je er zo aan voorbij rijden.

IMG_6805

Het referentiepunt van TAW (Tweede Algemene Waterpassing) ligt trouwens 2,33 meter lager dan het referentiepunt van NAP. Daarmee is het hoogste punt van België dus 691,67 meter boven NAP.

Opvallend is dat het hoogste punt van België niet in de Ardennen ligt, maar in de Hoge Venen.

Na het signaal van Botrange zijn we richting Spa en Bastogne gegaan.

IMG_6806

Gek genoeg waren er nergens Bastogne koeken te vinden in Bastogne. Waarom zouden het dan Bastogne koeken heten als ze niet uit Bastogne komen? Of komen ze er toch vandaan?

IMG_6809

Natuurlijk moest er goedkoop getankt worden in Luxemburg. De prijs is ongeveer € 0,30 lager per liter benzine dan in Nederland. Namelijk € 1,33 per liter.

Natuurlijk moesten we ook nog even wat eten in Luxemburg(stad). Er was al van alles te beleven, aangezien er vandaag een nationale feestdag is en gisteravond allerlei festiviteiten plaats zouden vinden.

Op de terugweg was het weer genieten van de ondergaande zon in het heuvelachtige gebied. Een geslaagde dag!

Categorieën: Buitenland