Elke 10 jaar is er ergens in Nederland de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade.

Dit keer is de Floriade in Venlo.

Samen met Roel en onze fotocamera’s zijn we richting Venlo gegaan om de Floriade te aanschouwen vast te leggen op de ‘gevoelige plaat’.

Vanaf het station Venlo rijden er elke 15 minuten bussen richting het Floriade terrein. Bij het Floriade terrein aangekomen moet je nog een stuk lopen voor je daadwerkelijk bij de ingang terecht komt.

De ingang is de Innovatoren, een gebouw van maar liefst 70 meter hoog! Een gebouw wat dus boven alle bebouwing in de omgeving uitsteekt.

IMG_7323

Wanneer je uiteindelijk op het Floriade terrein bent gekomen, heb je een uitzicht over een enorm grasveld en de kabelbaan.

IMG_7324

Het terrein is opgedeeld in ‘Environment’, ‘World show stage’, ‘Education & innovation’, ‘Relax & heal’ en ‘Green engine’.

Vanuit de hoofdingang zie je als eerste het gedeelte ‘Environment’ liggen. Allemaal verschillende soorten tuinen.

IMG_7211IMG_7217

IMG_7208IMG_7210

In het gedeelte ‘Environment’ ligt ook ‘The Dome’ een koepel waarin een film vertoond wordt tegen het plafond.

IMG_7224

Helaas heeft de film geen toegevoegde waarde aan de Floriade. Het idee om een film op deze wijze te projecteren is wel erg leuk. Je kunt zo een soort 360 graden en 3D filmeffect creëren.

De Rabo Earthwalk is een gebouw, waar je met een slingertrap om heen naar boven loopt. Halverwege het gebouw kun je naar binnen waar je op een glazen vloer moet gaan staan. Onder je voeten wordt er een film vertoond, waardoor het lijkt alsof je zweeft.

Helaas is deze film ook erg oppervlakkig en alleen de manier van vertonen is erg leuk.

IMG_7231

Vanaf de top van het gebouw heb je een mooi overzicht over het terrein.

IMG_7240IMG_7244IMG_7249

Het meest leuke, vond ik de ‘cd’s’ die licht lijken te geven. Van deze dingen had ik veel meer op de Floriade willen zien!

IMG_7229

Op de Floriade wordt (gelukkig) ook gebruik gemaakt van nieuwe applicaties. Zoals bij de Rabo Earthwalk kun je inchecken bij Foursquare en krijg je waardebon van € 2,50 die je bij de diverse eetzaakjes kunt gebruiken.

Maar ook een wereldbol interactief laten draaien met handen, of een filmpje van je maken waarbij je door de ruimte zweeft.

IMG_7256

Maar natuurlijk zijn er ook erg veel planten en bloemen te zien!

IMG_7213

IMG_7276IMG_7264

Het gedeelte op het Floriade terrein met de wereldpaviljoens geeft je een buitenlands gevoel. Zoals de gebouwen uit Indonesië en China.

IMG_7271

Midden in het Aquapaviljoen staat een kunstwerk van allerlei voorwerpen waarbij het ook een soort fontein of waterornament is.

Al deze voorwerpen zijn blauw gespoten, zodat het een heel surrealistisch beeld geeft.

IMG_7272

Natuurlijk moesten we ook een ritje maken met de grootste kabelbaan van Nederland! De kabelbaan heeft een hoogte van 35 meter en een lengte van meer dan 1 kilometer.

Tijdens ons ritje stond er een windkracht 4 – 5 Bft. Waarbij de gondel al behoorlijk schommelde. Zeker geen aanrader voor mensen met hoogtevrees om schommelend op 35 meter hoogte te hangen.

Het ritje met de kabelbaan duurt ongeveer 5:30 minuten.

De kabelbaan heeft ons van de ‘World show stage’ naar ‘Relax & heal’ gebracht.

Waarbij er veel Japanse tuinen te zien zijn. Maar ook een draak die je negatieve gedachten kan weg ‘spuwen’ door middel van vlammen.

IMG_7283IMG_7290

De verticale tuinen waren er natuurlijk ook te vinden. Een trend die nog niet lijkt aan te slaan. Ondanks dat het een mooie toevoeging is voor kleine tuinen.

IMG_7296IMG_7298

In het gedeelte ‘Education & innovation’ zijn veel dingen te doen voor jong en oud. Zoals borden waar je aan moet draaien en dan een effect geven.

IMG_7318IMG_7320

Bij de ‘Smaak van Aardbeienland’ kun je zelf aardbeien plukken en natuurlijk proeven!

IMG_7322

Het is heel divers wat je kunt zien en doen op de Floriade. Het meest ideale is om een dag rond te lopen zodat je een dag terug kunt komen om dingen beter te bekijken.

Daarnaast viel me op, dat de plantennamen overal goed te vinden zijn. Maar de rest van de informatie allemaal vrij oppervlakkig is. Voor echte diepgang van de diverse thema’s zoals bijvoorbeeld bij het bijenpaviljoen is niet te vinden op de Floriade.

Erg jammer, want je wilt mensen informeren, nu vluchtig een beetje amuseren, toch?

Eind augustus of september ga ik nogmaals terug, maar dan om de herfstkleuren te kunnen aanschouwen!

Categorieën: Evenementen