Laatst heb ik de ‘Groene wissel’ wandelroute Nunspeet gelopen.

Deze route start bij station Nunspeet en gaat door het Hendriks- en Willemsbos, over de Westeindse Heide naar het Hulshorsterzand.

Ondanks het weekend, was het erg rustig op deze route!

Na een aantal kilometers door de bossen gewandeld te hebben kom je uit op de Westeindse Heide.

In de bossen kwam ik een mooie koraalzwam tegen. Erg opvallend vanwege de oranje kleur.

IMG_7865

De dopheide is bijna uitgebloeid en de struikheide begint net met bloeien. De paarse gloed is dus nog niet goed waarneembaar maar binnen enkele weken zou het er een stuk paarser moeten uitzien.

Westeindse Heide-paorama

De lichtgroene heide is Kraaihei (Empetrum nigrum) deze soort komt in Nederland alleen voor boven de rivieren, vanwege de iets lagere temperaturen.

IMG_7869

Opvallend was dat er heel veel mestkevers rondvlogen. Maar ook op de paden bij hoopjes paardenmest zat het vol met mestkevers.

Op de foto is goed te zien dat ze mooi gaan glimmen door de zon.

IMG_7880

Natuurlijk zaten er ook veel bijen en hommels op de hei. Maar dit Heideblauwtje (Plebejus argus) ontkwam niet aan mijn fotocamera.

IMG_7887 IMG_7889

Helaas is me onduidelijk welke vlinder dit is, aangezien deze vlinder stijf met zijn/haar vleugels dichtgeklapt bleef zitten.

IMG_7892

Aangezien er bij de plassen water die we tegenkwamen in het bos erg veel sporen van reeën stonden, was het wachten tot we een ree zouden zien.

IMG_7866 IMG_7909

Niet veel later konden we nog net een glimp opvangen van een ree tussen de bomen.

IMG_7905-2

Na de bossen en de hei waren we aangekomen bij het Hulshorsterzand. Een gebied van stuifzand, waarbij het sterk doet denken aan duinen aan zee.

Hulshorsterzand-panorama

Tussen de pollen gras zie je vaak wat wegschieten. Als je goed kijkt zie je de zandhagedis zitten.

IMG_7934 IMG_7933

Het laatste stuk van de wandeling gaat door het bos, parallel aan het spoor. Door de heuveltjes en slingerende paden is dit een pittige afsluiting van de wandeling.

Vanuit de bossen kom je weer bij station Nunspeet uit.