Vandaag was het weer perfect weer om een wandeling te maken. Maar de periode van het jaar is een beetje een periode waarin bijna alle planten uitgebloeid zijn, de bladeren beginnen te verkleuren. Kortom een periode van het jaar waarin het voornamelijk gaat om de vele paddenstoelen. Maar ook met een beetje mazzel prachtige verkleurde bomen oplevert tijdens de wandeling.

De wandeling is uitgezet door NS en Natuurmonumenten en start op station Boxtel en gaat door de Kampina en Oisterwijkse bossen en vennen naar station Oisterwijk.

Vanaf station Oisterwijk loop je ongeveer 3 km voordat je echt in het gebied van de Kampina komt.

IMAG0012

Meteen tijdens het betreden van de Kampina waren de herfstkleuren al erg goed zichtbaar!

20121020-IMG_9870

Op de Kampina tref je voornamelijk heide aan, met veel hoge grassoorten.

20121020-IMG_9873

De aangeplante dennenbossen worden steeds meer gekapt om zo plaats te maken voor loofbomen. De Kampina is een overgangsgebied van droge arme zandruggen naar vochtige en voedselrijke beekdalen.

Dat is onderweg ook erg goed te zien, wanneer je van oost naar west door het gebied loopt.

20121020-IMG_9899_stitch

Door de vochtige, relatief warme periode waren er erg veel paddenstoelen te zien. Onderweg kom je tientallen vliegenzwammen tegen, die wat mij betreft, het mooist zijn wanneer ze hun hoed nog moeten ontplooien.

20121020-IMG_9891

Een kleverig koraalzwammetje zie je vaak al van meters afstand vanwege de felle oranje kleur. Het blijft een aparte verschijning in de natuur.

20121020-IMG_9892

In het uitgestrekte gebied van de Kampina staan enkele oude bomen, die nu de bladeren beginnen te verkleuren bijna dezelfde kleur aannemen van de grassen.

20121020-IMG_9906

Het is altijd interessant om van te voren te bekijken welke waarnemingen er gedaan zijn. Mogelijk dat je daar ook in de buurt komt en dat mee kunt pikken.

Zo stond er op waarneming.nl een waarneming van beenbreek. Een zeldzame plant die kenmerkende is voor veengebieden. Afgaande op de locatie dus een omweg gemaakt tijdens mijn wandelroute, maar helaas niet kunnen vinden.

Tijdens de omweg kwam ik op een weg uit waar weinig wandelaars komen en het er letterlijk vol stond met paddenstoelen.

Sinds ik in Noorwegen ben geweest, ben ik helemaal weg van bekertjesmossen en deze waren er ook veelvuldig aanwezig.

20121020-IMG_9927

Maar ook de vliegenzwam kon natuurlijk hier niet ontbreken.

20121020-IMG_9932

Na de Kampina loop je door de Oisterwijkse bossen en vennen. Het is hier ook meteen een stuk drukker qua wandelaars. Je steekt de Rosep over, van vroeger uit een meanderend riviertje maar tegenwoordig strak recht vanwege het kanaliseren.

20121020-IMG_9937

Na de Rosep kom je nu terecht in het gebied waar ik al eerder ben geweest. Hier loopt ook de 14 vennenroute van Natuurmonumenten.

In het weekend is dit een route die je beter kunt mijden, want je loopt letterlijk achter de wandelaars aan.

Maar ondanks de drukte, kun je toch weer even genieten van die prachtige vennen, zoals het Klein Aderven.

20121020-IMG_9940

Na een paar andere vennen zoals het Groot Goorven loop je weer richting het centrum van Oisterwijk waar je weer de trein kunt pakken richting huis.

De route is ongeveer 16 kilometer en zeker aanrader in de zomer wanneer de heide bloeit, maar ook in de herfst een erg mooie route vanwege de vele paddenstoelen en gekleurde bladeren aan de bomen.

Alle foto’s van mijn wandeling kun je vinden in mijn fotoalbum.

Categorieën: NatuurWandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Rucphense Heide

Veel stuifzand- en heidegebieden zijn in het bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Het Rijksvastgoedbedrijf is namelijk de officiële naam voor het onderdeel van Defensie dat verantwoordelijk is voor het grondbezit van de militaire oefenterreinen, zoals de Lees verder…

Natuur

Moerputten

Een van de bewoners van dit gebied heeft een rol in de film ‘Holland, natuur in de delta’ gespeeld, namelijk het pimpernelblauwtje. Het pimpernelblauwtje vliegt pas van eind juni tot en met augustus, maar gelukkig Lees verder…

Buitenland

Teverener Heide

Net over de grens bij Brunssum ligt in Duitsland de Teverener Heide. Dit gebied grenst aan de Brunsummerheide, maar is een stuk vlakker en waarschijnlijk kom je hier ook een stuk minder wandelaars tegen! De Lees verder…