Ondanks alle regen van afgelopen tijd toch maar een poging ondernomen om op pad te gaan, want het is overal erg nat.

De 14 km lange route van Middelbeers loopt door de gebieden Aardbossen, Landschotse Heide en Molenbroek.

Een route waarbij je door bos wandelt, de Groote Beerze volgt en ook nog over een heidegebied wandelt. Kortom een zeer gevarieerde wandeling.

Vanaf de kerk van Middelbeers loop je al vrij snel door het buitengebied van Middelbeers, wat ook meteen goed te ruiken is (voor de stadsmensen).

Na een haakse bocht loop je dan parallel aan de Groote Beerze, een beek die ontspringt in België in de buurt van Lommel.

20130105-IMG_0577

De Groote Beerze is van oudsher een natuurlijke beek, maar doordat de waterstand afhankelijk is van regenwater zijn er gekanaliseerde omleidingen gegraven om zo een constante waterstand te creëren.

20130105-IMG_0580

Na de Groote Beerze kom je op de Landschotse Heide, een gebied wat bestaat uit vochtige heide. Zo kom je dus veel dopheide tegen.

Op de Landschotse Heide liggen een aantal grote vennen zoals Keijenhurk, Kromven en Wit Hollandven.

20130105-IMG_0600_stitch

Vanwege de grote hoeveelheden regen van afgelopen tijd, was het zeer moeilijk om droge voeten te houden.

De paden waren letterlijk verdwenen en een alternatief pad zoeken tussen de vele plassen was nog een behoorlijke opgave.

IMG_20130105_120703

Op de Landschotse Heide kwamen de herinneringen aan Noorwegen weer even terug nadat ik tussen de heidestruiken wat rendiermos zag staan!

20130105-IMG_0585

Na toch natte voeten gekregen te hebben van de vele plassen, loop je door het bosgebied van de Kuikeindse Heide en kom je weer bij de Groote Beerze uit.

Hier loop je over de oevers van het omleidingskanaal van de Groote Beerze weer naar het centrum van Middelbeers toe.

De route is zeker een aanrader in de zomer, maar ‘s winters zijn de gemaaide oeverkanten van het omleidingskanaal van de Groote Beerze niet speciaal om te zien. En door de grote hoeveelheden regen, was het achteraf gezien te nat om deze route te wandelen.

Maar de Landschotse Heide is elk jaargetijde erg mooi om te zien!

Categorieën: NatuurWandelen