Ik dacht al vrijwel alle mooie gebieden van zuid-oost Brabant gehad te hebben qua wandelingen, maar de Malpie kon natuurlijk niet ontbreken op mijn lijst!

Vanuit Eindhoven ben je in 40 minuten op het begin van de wandeling met de bus en buurtbus.

De route start in Borkel en Schaft, twee kleine dorpen gelegen ten zuiden van Valkenswaard tegen de Belgische grens.

Vanaf de bushalte loop je via een straatje het bos in en even later loop je over een fietspad richting de vennen toe.

IMG_20130408_105541

Vanaf het fietspad kun je links of rechts om bij het Groot Malpieven te komen en nog vele andere kleine vennen. De keuze maakt niet uit, want terugweg kom je dan aan de andere kant van het Groot Malpieven weer terug.

IMG_1403_stitch

Op deze bewolkte dag, waarbij de zon moeilijk door de bewolking kwam, was de warmte goed zichtbaar boven het heideveld. Door het ‘bewegen’ van de lucht was goed te zien dat de zon toch de bodem goed wist op te warmen.

IMG_1404

Wanneer je midden over het heideveld loopt langs de vennen waan je je even op een andere planeet. Want zo’n grote oppervlakte zonder wegen en huizen is haast niet meer voor te stellen in Nederland waar bijna alles volgebouwd is.

IMG_1416_stitch

Het gras in combinatie met de zon, gaf een bijna gouden kleur. En dan met een ven midden tussen het gras ‘verstopt’ gaf een erg mooi beeld om te zien.

IMG_1419

Bij het Groot Malpieven ligt een klein knuppelbruggetje, ideaal om de waterplanten van dichtbij te bekijken zonder de natuur te verstoren.

IMG_1421

Momenteel heb je ook grote kans om heikikkers te zien, maar de kans ik nog groter om ze te horen. Benieuwd op welk geluid je moet letten?

Nu de diverse struiken en bomen uit hun winterperiode komen, krijg je een prachtig schouwspel qua kleuren.

IMG_1426

Helaas blijkt een fietspad in een natuurgebied ook niet altijd een veilige optie te zijn om over te steken.

IMG_1428

Het is wel goed te merken dat het voorjaar nu echt begonnen is. Tientallen vogels vliegen op het laatste moment weg wanneer je door het bos wandelt, en soms hoor je een vogel en dan is het makkelijk wanneer je de roep van de vogel fonetisch kunt zoeken.

Zo kwam ik er achter dat ik de hele tijd een boomklever hoorde die luid aan het roepen was.

Tijdens deze wandeling kom je langs het Groot Malpieven, Vaarvennen, Pastoorsven en het Molenven. Wanneer je in de buurt van Borkel en Schaft nog energie overhebt, kun je ook nog even langs de Dommel wandelen.

IMG_20130408_132620

De wandeling heb ik ingekort tot 12 km, 4 km minder dan de originele wandeling.

Het is een mooie wandeling, goed bereikbaar per openbaar vervoer en je bent meteen in de natuur waarbij je dan ook prachtige vergezichten hebt over de diverse vennen en heidevelden.

Categorieën: NatuurWandelen