Een gewaagde uitspraak, maar het Bunderbos is en blijft mijn meest favoriete bos. Vanwege de rust, weinig wandelaars, maar vooral vanwege de enorme hoeveelheid planten die vaak ook nog voor Nederlandse begrippen zeldzaam zijn maar daar volop voorkomen.

Het voorjaar is altijd extra genieten in het Bunderbos, wanneer de bosanemonen in bloei staan en even later het daslook.

Vaak loop ik de 16 km route, maar dit maal eens een andere route gelopen van 12 km (uiteindelijk werd het 13 door verkeerd te zijn gelopen).

Vanaf het station loop je zo het Bunderbos is en al meteen staat het vol met witte klaverzuring en andere bloemen.

IMG_1548

Het Bunderbos is een hellingbos en op de hellingen staat het nu ook vol met bloeiende bosanemonen. Een soort wit tapijt ligt er over de hellingen.

IMG_1559 IMG_1576

Soms heb je een combinatie van allergie bloemen, zoals bosanemonen, speenkruid en maagdenpalm.

IMG_1579

Tijdens mijn wandeling zag ik nog een buizerd die weggejaagd werd door kraaien.

IMG_1584IMG_1586

Helaas was ik nog te vroeg voor het daslook, op veel plaatsen kwam het net boven de grond uit en op een enkele plek was een bloem te bekennen. Maar de typische geur van daslook was goed te ruiken!

IMG_1602IMG_1611

 

Onderstaand beekje lijkt geen water te ’transporteren’ maar een gele gloed van slanke sleutelbloemen. Waar de plant vrij zeldzaam is in Nederland, staan de oevers van dit beekje vol met sleutelbloemen!

IMG_1656

Onderweg heb je op diverse plekken een prachtig uitzicht over het gebied met spoorlijn, kanaal en Maas. Maar ook België in de verte.

IMG_1625_stitch
IMG_1662_stitch

Voor opsommingen van de diverse plantensoorten, kijk even bij de eerdere wandelingen door het Bunderbos.

Wanneer je vaker door één gebied loopt, is het makkelijker om ook de diverse planten te vinden.

Zo staat de eenbes al jaren op dezelfde plek.

IMG_1689IMG_1691

De flinke heuvels, de grote hoeveelheid bronnetjes en beekjes, de enorme hoeveelheid planten die voor dit bos algemeen zijn maar vaak voor Nederlandse begrippen zeldzaam, de grote hoeveelheden daslook en bosanemonen, de vergezichten onderweg, de rust (met uitzondering van de spoorlijn door het gebied) maken dit echt het mooiste bos van Nederland wat mij betreft!

Categorieën: NatuurWandelen