Na het Leudal, kon ik natuurlijk de Meinweg in de buurt van Roermond niet overslaan!

Gelukkig kwam ik een route tegen die vanaf bezoekerscentrum Meinweg door het gebied loopt en je zo een goede indruk geeft van het gebied. (kijk op de website voor enkele opmerkingen mbt de routebeschrijving)

Het gebied is gelegen in Nederland maar ook in Duitsland.


Download GPX track - Meinweg

Vanaf de bushalte is het maar 300 meter naar het bezoekerscentrum, dus goed te doen om de route te bereiken per openbaar vervoer.

Je hebt keus uit twee routes, een route van 10 km of een route van 18 km. Op het open gebied, heidegebied, maakt de route van 18 km een grote ronde over het gebied, terwijl je met de 10 km route over een veel kleiner stuk van het heidegebied wandelt.

Vanaf het bezoekerscentrum loop je over een landweg richting het bos, waar je al snel veel wroetsporen zult zien van wilde zwijnen.

Tijdens de wandelroute kom je ook een spoorlijn tegen, uitkijken hoef je hier niet want de spoorlijn is al geruime tijd niet meer in gebruik.

De spoorlijn wordt ook wel ‘ijzeren rijn’ genoemd.

IMG_1971

Al snel kom je op een open heidegebied uit en kom je een klein poeltje tegen waar momenteel de kikkers volop zitten te kwaken!

IMG_1976_stitch

IMG_1983IMG_2007

Wanneer je even bij het poeltje gaat zitten kun je goed zien dat er diverse kikkers tussen en over de heide springen en kruipen richting het water.

IMG_2016_stitch

Op de kruising bij een groot ven, gaat de lange route een extra grote ronde maken over het heidegebied, terwijl de korte route deze extra ronde dus overslaat.

Bij die kruising is ook een pad afgesloten voor fietsers, aangezien er te veel adders dood zijn gegaan door fietsers. Adders liggen namelijk vaak te zonnebaden op de zandpaden en zijn dan te laat om weg te kruipen als er een fiets aankomt.

IMG_2036_stitch

Wanneer je goed kijkt naar het zand kun je diverse sporen ontdekken. Natuurlijk heel veel schoenafdrukken, maar ook van bijvoorbeeld een hagedis.

IMG_2037

Bij het ven, is een vlonder waar je lekker in de zon kunt gaan zitten en genieten van de omgeving, de rust en de vogels en momenteel ook duizenden kikkervisjes!

IMG_2040

IMG_2053_stitch

Onderweg kom je ook nog een nieuwe uitkijktoren tegen.

Vanaf de toren heb je een mooi zicht over het gebied, maar je zult ook tegen veel bomen aankijken!

IMG_2075_stitch

IMG_2081

Na de uitkijktoren loop je een lang stuk parallel aan de spoorlijn om weer terug te lopen naar het bezoekerscentrum.

Het is een afwisselend gebied van bos, heide en enkele vennen. Helemaal mooi zou het zijn als je een adder zou zien, maar dan moet je erg goed zoeken en geluk hebben!

De lange route ga ik zeker ook nog doen, aangezien ik nu de korte route gewandeld heb.

Categorieën: NatuurWandelen