Waarschijnlijk een erg onbekend kaartje, maar toch een goedkope manier om per bus en trein door de Euregio te kunnen reizen.

Je betaald namelijk € 17,00 voor 1 kaartje waarmee je de hele dag gebruik kunt maken van allerlei spoor- en buslijnen in de regio Hasselt, Luik, Verviers, Aachen.

In het weekend en feestdagen is het kaartje zelfs geldig voor 2 personen en 3 kinderen.

Het kaartje is in alle lijnbussen geldig en op de spoortrajecten die met donkerblauw zijn aaggeven. ICE, Thalys en EN zijn bijvoorbeeld uitgesloten in België.

euregio

Om de Euregio te ontdekken zijn Dennis en ik er gisteren op uit getrokken.

Vanaf Eindhoven per intercity naar Maastricht en daarna met de stoptrein naar Liège-Guillemins om het ‘nieuwe’ station dat in 2009 geopend werd te aanschouwen.

Het is een waar feest om hier uit te stappen! Waar je in Visé bijvoorbeeld op een laag perron moet uitstappen en over gravel loopt, loop je hier echt door een futuristisch station.

IMG_3170IMG_3172

Vanaf het station bus 1 richting Coron Meuse genomen om uit te stappen bij halte Place du Marché. Vanaf de bushalte loop je door een smal steegje zo naar Montagne de Bueren.

IMG_3179 IMG_3182

Het is een trap van maar liefst 374 treden en 58 meter hoog!

IMG_3185_stitch

Wanneer je deze trap beklommen hebt, heb je al een prachtig uitzicht over de stad, maar loop gerust nog een stuk door naar rechts. Daar staat namelijk een monument ter nagedachtenis aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

IMG_3212IMG_3225

Vanaf het monument kun je nog beter de stad zien liggen.

IMG_3211_stitchIMG_3218_stitch

Vanaf Luik zijn we met de intercitytrein naar Verviers-Central gegaan en hebben de stoptrein gepakt naar Dolhain-Gileppe. (Gileppe is bekend om de stuwdam)

Het station heet Dolhain omdat in het westen Dolhain ligt, in het oosten Limbourg en vanaf het oude station Gileppe makkelijk te bereiken was.

IMG_3227

Vanaf het station (let op; Google Maps geeft nog de locatie weer van het oude station) loop je via Thier de Villers, Rue Moulin en Rhuff over de Vesdre en dan Thier de Limbourg naar de oude stadskern van Limburg.

Wanneer je in de oude stadskern van Limburg (Vlaams; Limburg, Waals; Limbourg) bent lijkt het net alsof je een geschiedenisboek openslaat.

IMG_3229

Allemaal oude huizen, straten gemaakt van stenen die uit de Vesdre (rivier) komen en een kerk uit de 15e eeuw.

Limburg was vanaf begin 1000 tot 1288 de hoofstad van het Hertogdom Limburg.

In Limburg kun je nog steeds het huis vinden waar de familie Van Limburg heeft gewoond.

IMG_3236

Na dit historische stadje zijn we met de trein eerst naar Verviers-Central gegaan en hebben toen de intercity naar Eupen gepakt.

IMG_20130623_164853

Vanaf Eupen de bus richting Aachen en binnen een half uur ben je in Aachen. Vanaf Aachen hebben we de trein naar Heerlen gepakt om daar vervolgens de trein naar Eindhoven te nemen.

IMG_20130623_174331

Het was vanaf Maastricht tot aan Heerlen een tocht van 130 km waarbij je een heel divers landschap voorbij ziet komen; een industriële stad, Luik, aan de rand van de Hoge Venen en door de Ardennen, dichtbij (15 km afstand) van het hoogste punt van België, Frans-, Nederlands- en Duitstalige gebieden van België, oude hoofdstad van Hertogdom Limburg en nog veel meer.

Kortom een erg mooie manier om dit gebied te verkennen per trein en bus en ook nog een erg goedkope manier!

Categorieën: StedentripTrein