Het grenspark Maas-Swalm-Nette heeft 9 wandelroutes uitgezet in het gebied van 3 rivieren.

Zo ook de route die ik al eerder gelopen heb, de Leudalroute.

Dit maal heb ik de Swalm en Elmpter Schwalmbruch route gelopen. Een route van 15,5 km maar als je met de trein komt, is de afstand bijna 19 km.

Je loopt vanaf station Swalmen parallel aan de Swalm richting de wandelroute.

IMG_3427

Bijna onopgemerkt steek je na 2,5 km de grens over naar Duitsland. Alleen een klein grenspaaltje met nummer 422 markeert hier de grens.

IMG_3438

Het wordt ook meteen een stuk heuvelachtiger wanneer je de grens oversteekt. De smalle paden maken nu plaats voor degelijke zandpaden.

IMG_3444

Dit lijkt erg, maar de bloemrijke bermen compenseren dit meteen! Want de bermen zitten vol met allerlei vlinders zoals de phegeavlinder (Amata phegea), een soort die in Nederland alleen in Zuid-Oost Brabant en Noord-Limburg voorkomt.

IMG_3470IMG_3549

Maar ook heel veel koevinkjes (Aphantopus hyperantus) en groot dikkopjes (Ochlodes sylvanus) vliegen over de paden en bloemrijke bermen.

IMG_3448IMG_3475

De bermen staan vol met slangenkruid (Echium vulgare), rood guichelheil (Anagallis arvensis) en grote wederik(Lysimachia vulgaris).

IMG_3453IMG_3456IMG_3452

Na een groot stuk door het Diergardtscher Wald gelopen te hebben kom je uit bij de Elmpter Schwalmbruch. Een moerasgebied ten zuiden van de Schwalm.

IMG_3485

Je loopt parallel aan de Schwalm, met links van het pad de Schwalm en rechts van het pad de Elmpter Schwalmbruch waarbij je duidelijk de moerassen ziet liggen.

IMG_3512IMG_3514

Je verlaat nu de Schwalm en loopt door het open gebied van de Elmpter Schwalmbruch.

IMG_3530

De route leidt je langs diverse vennen waarbij je het zeldzame beenbreek (Narthecium ossifragum) kunt vinden.

IMG_3531IMG_3534

Maar ook klein zonnedauw (Drosera intermedia).

IMG_3536IMG_3539

Midden in het gebied staat een uitkijktoren waarbij je uitzicht hebt over de Elmpter Schwalmbruch.

IMG_3554

IMG_3578_stitch_small

Na de uitkijktoren loop je ten zuiden van de Elmpter Schwalmbruch richting Nederland. Je hebt hierbij een mooi uitzicht over het gebied en je kan ook goed het hoogteverschil zien van het gebied tot aan de Schwalm.

IMG_3583

Bijna bij de grens met Nederland stond een ree tussen het hoge gras me aan te kijken. Jammer genoeg kwam er net een hond aan lopen en schoot de ree weer de struiken in.

IMG_3604

Bij de grens kom je twee grenspaaltjes tegen; nummer 417 en 417a.

IMG_3605IMG_3606

In Nederland merk je meteen dat de Swalm haar natuurlijke weg mag gaan. Want de wandelpaden liggen letterlijk soms in (aan) het water.

IMG_3609

Net voor het einde van de wandelroute kwam ik nog een zebrarups tegen op het jakobskruid (Jacobaea vulgaris). De zebrarups is een rups van de sint-jacobsvlinder.

Een zeer afwisselende route, waarbij je al vrij snel vanaf het station parallel aan de Swalm loopt. Je krijgt duidelijk het verschil te zien tussen de natuurlijke loop van de Swalm en de gekanaliseerde Schwalm. Daarbij maakt het de route extra leuk dat je zeldzame vlinder en planten tegenkomt!

Categorieën: NatuurWandelen