De regio Zuid-Oost Brabant ligt vol met vennen en zo liggen er ook twee vennen ten zuiden van Veldhoven; het Kleine en Grote Vlasrootven.
Natuurmonumenten heeft een wandelroute uitgezet in de buurt van het Grote Vlasrootven en langs de Dommel van 7 km lang.
Door het warme weer heb ik een verkorte versie van de route gelopen, ook vanwege het aantal muggen en dazen was het soms flink doorlopen om niet ‘lek’ gestoken en gebeten te worden.
Bij het Grote Vlasrootven kun je kleine zonnedauw (Drosera intermedia) vinden. Een vleesetend plantje die erg klein is en niet snel opvalt.
Doordat de kleine zonnedauw in bloei staat is deze een stuk makkelijker te vinden.
Aan de rand van het Grote Vlasrootven staat ook heel veel gagel (Myrica gale) . Wanneer je met je handen over de bladeren wrijft komt er een lekkere geur tevoorschijn.
Naast kleine zonnedauw en gagels is er ook veenpluis te vinden.
Ten zuiden van het Grote Vlasrootven ligt een visvijver. Momenteel zit het daar vol met juffers en libellen.
Zoals een tengere pantserjuffer, gewone oeverlibel, bloerrode heidelibel en viervlek.
Aan de rand van het Grote Vlasrootven kom je de ‘associatie van moeraswolfsklauw en snavelbies’ tegen. Een associatie is een groep planten die je overal in soortgelijke samenstelling tegen kan komen. Daarnaast is de standplaats gelijk voor een associatie.
De ‘associatie van moeraswolfsklauw en snavelbies’ bestaat uit moeraswolfsklauw, bruine snavelbies, kleine zonnedauw, trekrus, witte snavelbies, blauwe zegge en veenpluis (kruidlaag) en heideviltwier, goudklauwtjesmos en veenbuidelmos (moslaag).
Door de relatief grote hoeveelheden kleine zonnedauw is de kans dus ook erg groot om moeraswolfsklauw aan te treffen.
Moeraswolfsklauw is een plantje wat zeldzaam is in Nederland.
Na het Grote Vlasrootven loop je over een zandweg richting de Dommel. Je steekt een soort weide over en je loopt dan parallel aan de Dommel.
Hier vliegen ook overal libellen en juffers.
Deze juffers zijn aan het paren.
Soms kom je meer dan 10 weidebeekjuffers tegen. Een soort die makkelijk te herkennen is aan de donkere vleugels.
Wanneer je langs de Dommel loopt lijkt het soms op een jungle, zo vol gegroeid is het.
Na de Dommel loop je via een bospas weer terug naar de parkeerplaats bij het Grote Vlasrootven. Wanneer je de wandeling in zijn geheel loopt, wandel je ook nog naar de Volmolen en loop je daar ten zuiden van de molen langs de Dommel.