Vroeger, meer dan 10 jaar geleden, werd er betaald met guldens in Nederland. Daarbij had je ook bankbiljetten van 10, 25, 50, 100, 250 en 1000 gulden.

Op het biljet van 250 gulden staat een vuurtoren afgebeeld, namelijk de vuurtoren van Haamstede, West Schouwen of Westerlichttoren genaamd.

250guldenvk250guldenak

De vuurtoren is in 1837 gebouwd en is 53 meter hoog en het licht staat op 58 meter boven NAP. Daarmee is deze vuurtoren samen met de vuurtoren op Ameland de hoogste (actieve) vuurtoren in Nederland ten opzichte van NAP.

Het biljet waarop de vuurtoren van Haamstede is afgebeeld is op 7 januari 1986 in omloop gekomen en was bruikbaar tot 28 januari 2002 met de intrede van de euro.

IMG_5434

Mocht je nog een biljet in bezit hebben dan is er tot 1 januari 2032 de mogelijk om het in te leveren bij De Nederlandsche Bank.

IMG_5427IMG_5434

Categorieën: Opvallende zaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Meer dan 8 miljoen kg zand in de lucht

Iedereen zal het dinsdag gemerkt hebben; de lucht was niet mooi blauw maar geel/oranje gekleurd en de zon leek net alsof zij elk moment kon ondergaan terwijl de zon hoog aan de hemel stond. Door Lees verder…

Natuur

Vervellingshuid levendbarende hagedis

Tijdens mijn vaste monitoringsrondje levendbarende hagedissen, kwam ik dit keer iets fraais tegen. Namelijk een stuk vervellingshuid (huidflard) van een levendbarende hagedis! Het stuk is maar 2 cm groot, maar je kan toch duidelijk de Lees verder…

Natuur

Slecht nieuws vanuit de Malpie, Valkenswaard

Eind juni stond er een oproep in het Eindhovens Dagblad waarin Bosgroep Zuid Nederland vrijwilligers zocht voor het inventariseren van klokjesgentianen en gentiaanblauwtjes op de Malpie, Valkenswaard. Aangezien ik ook al enkele jaren de klokjesgentianen Lees verder…