Ten zuiden van Valkenswaard ligt op de grens met België een gebied dat bestaat uit vloeiweiden, naaldbos, heide en vennen.

IMG_5706

Vloeiweiden zijn weiden die voorzien worden van water door beekjes of rivieren. Het doel hiervan van is om kalkrijk water over de graslanden te laten vloeien.

IMG_5625

In de Plateaux werd water uit het Kempisch Kanaal gebruikt om de weiden te bevloeien.

Op kalkgraslanden groeien vaak veel zeldzame soorten zoals diverse gentianen en orchideeën. Op de Plateaux (gebied in Nederland) en Hageven (gebied in België) komen ook grote aantallen herfsttijloos voor, maar ook klokjesgentianen en gentiaanblauwtjes.

De wandeling start bij de werkschuur van Natuurmonumenten net voor de grensovergang met België.

Vanaf de werkschuur loop je aan de rand van een naaldbos en je komt dan nog een groot aantal paddenstoelen tegen zoals judasoor en vliegenzwam.

IMG_5638IMG_5642

Daarnaast is de bodem van het naaldbos nu bedenkt met bekermossen.

IMG_5635IMG_5636

Tijdens de wandeling kom je diverse kijkhutten tegen. Ideaal om vogels te spotten maar ook om te genieten van de rust en het weidse uitzicht.

IMG_5662IMG_5675

Na ongeveer 5 km steek je de Dommel over en loop je ongeveer 3 km parallel aan de Dommel.

IMG_5672

Je komt onderweg tientallen orchideeën tegen. Het lijkt wel bijna onkruid, zoveel kom je er tegen.

Jammer genoeg waren ze allemaal uitgebloeid, maar de grote hoeveelheid toont wel aan dat de brede wespenorchis zich hier goed weet voort te planten!

IMG_5664IMG_5668

Ondanks de grote hoeveelheden regen van afgelopen tijd was het pad naast de Dommel toch redelijk goed begaanbaar. De uitkijkhut lag wel midden in het water, maar na wat over plassen springen kun je de toren met droge voeten bereiken.

Vanuit de hut heb je een mooi overzicht over het Hageven.

IMG_5675IMG_5679

Onderweg kwam ik nog 3 atalanta’s tegen die nog genoten van de laatste zonnestralen. Op een bankje zaten ook nog 2 bruinrode heidelibellen te genieten van de zon.

IMG_5691IMG_5714

Op het laatste stuk van de route hoor je overduidelijk de autoweg N74, maar ondanks het geluid van de autoweg heb je een weids uitzicht over het Hageven.


IMG_5695
IMG_5703

Na 12 km gelopen te hebben kom je weer bij de werkschuur van Natuurmonumenten.

‘s Zomers en in het vroege najaar is deze route extra mooi want dan vliegen er volop vlinders en libellen en staan de klokjesgentianen en herfsttijloos in bloei.

Maar gelukkig is er nog geen nachtvorst geweest waardoor er nog vlinders en libellen te zien zijn.

Categorieën: NatuurWandelen