In het zuidoosten van Noord-Brabant ligt het plaatsje Hooge Mierde met ongeveer 1600 inwoners. Door de ligging van Hooge Mierde tegen de Belgische grens en verder geen enkele grote plaats in de buurt krijg je bossen die nog vaak erg stil zijn.

Vooral wanneer je doordeweeks door de bossen loopt heb je grote kans om geen enkele wandelaar tegen te komen. Het is er dan letterlijk muisstil!


Download GPX track - Hooge Mierde

De wandeling van 15 km door deze stillen bossen begint bij bushalte ‘De Stad’ in Hooge Mierde en na een ruime kilometer loop je al door het bosgebied.

Je komt dan al vrij snel bij het Zwartven. Dit is een van de vele vennen die je kan vinden in het zuid-oosten van Noord-Brabant.

Zwartven_360

Terwijl ik van het uitzicht aan het genieten was bij het Zwartven, kwamen er diverse groepen ganzen overtrekken. Waarschijnlijk trokken ze noordelijker vanwege de relatief hoge temperaturen.

IMG_5895IMG_5897

Tijdens de hele wandeling kom je overal heidestruiken tegen. Midden op paden, aan de randen of complete heidevelden.

IMG_5907IMG_5910

Toen ik weer naar de oever van het Zwartven liep vloog er opeens ongeveer een meter bij me vandaan een vogel weg.

Even later vlogen er nog twee vogels weg.

IMG_5911

Het waren vrouwtjes fazanten, jammer genoeg geen patrijzen die er enigszins op lijken.

Door de laagstaande zon en de sluierbewolking was het een prachtig gezicht.

IMG_5920

Bij het Zwartven tref je nog stuifzand aan, wat in Nederland alleen nog in enkele nationale parken voorkomt.

IMG_5924

Je komt ook soorten tegen die aangeven dat het zure en schrale grond is zoals de rode bosbes.

IMG_5936

Na het Zwartven heb ik een kleine omweg genomen op de route, aangezien ik op de kaart enkele vennen dicht bij elkaar zag liggen. Deze liggen net over de grens in België. Maar helaas kun je niet dicht bij deze vennen komen aangezien het privé terrein is. Erg jammer!

IMG_5950IMG_5951

Maar wel grenssteen (ook wel tussensteen genaamd) 205B gezien.

IMG_5949

Na deze kleine omweg van ongeveer een kilometer kom je uit bij het Turfven. Door de zon een schitterend plaatje. Vooral ook door het water wat vrijwel stil staat en bijna op ijs lijkt.

IMG_5953

De paden van het Turfven richting Hooge Mierde zijn erg nat. Je moet dan ook van links naar rechts over de paden lopen om de plassen water te ontwijken.

IMG_5956

Na een kort stuk door het buitengebied van Hooge Mierde kom je weer bij de bushalte uit. Je kan hier met de bus richting Tilburg of Reusel (en vervolgens richting Eindhoven).

Door de temperatuur van 12 graden en het zonnetje erbij was het zeker geen straf om deze route te lopen!