Vanaf 1 augustus 2014 zijn banken wettelijk verplicht om alleen nog transacties uit te voeren met IBAN. Dus wanneer je dan oude rekeningnummers gebruikt, zal de bank je transactie niet uitvoeren.

Wanneer je nu een IBAN nummer wilt gebruiken en je hebt alleen het oude rekeningnummer kun je gebruik maken van websites die het rekeningnummer converteren naar het IBAN nummer.

Maar..

Stel ik wil geld over maken naar een vriend voor zijn verjaardag. Ik heb alleen nog zijn oude rekeningnummer 123456789. Nu wil ik na 1 augustus geld overmaken, dan log ik in op de website van mijn bank en wil het oude rekeningnummer invullen.

Waarschijnlijk krijg ik dan een melding dat ik het IBAN nummer moet hebben.

Wat doe je dan? Je opent een nieuw browserscherm en typt bij Google in:

“IBAN converteren”

Grote kans is dat je websites krijgt die geen slechte bedoelingen hebben en dus het oude rekeningnummer omzetten naar IBAN.

Maar er komen vast en zeker websites die het rekeningnummer dat ik invoer omzetten in een IBAN rekeningnummer van iemand anders.

Als onwetend persoon kopieer ik het IBAN nummer, plak het in het scherm van mijn bankieren scherm en klik op verzenden.

In de veronderstelling dat ik bijvoorbeeld 25 euro over heb gemaakt naar een vriend van me, heb ik bijvoorbeeld iemand in Slovenië of een ander land ‘verblijd’ met 25 euro.

Maar ook mailtjes zoals hieronder zullen steeds vaker verschijnen. Want mensen horen iets van IBAN – overstappen – 2014 en trappen dan vaak onbewust in deze mailtjes.

iban

Het is dus afwachten hoe de banken gaan proberen om het misbruik zoveel mogelijk te voorkomen tijdens de overstap op IBAN!