Onder bomen heb je grote kans om braakballen te vinden van uilen of andere roofvogels.

Het lijkt iets smerigs om een braakbal te ontleden, maar wanneer je een braakbal in het bos hebt gevonden, laat de braakbal dan gerust een aantal dagen drogen en je zult zien dat er helemaal niks smerigs aan is.

Een braakbal bestaat vaak alleen uit haren (vacht) en botjes en als je geluk hebt een schedeltje.

124139

Gebruik een pincet en eventueel een smalle schroevendraaier of naald om voorzichtig de botjes en de haren uit de braakbal te halen.

Al snel zal je zien dat er toch heel veel botjes in zo’n braakbal zitten en dat het ondanks al die botjes een compact geheel vormden.

130 137

In een braakbal die ik tijdens mijn wandeling van Amersfoort naar Hollandsche Rading heb gevonden zit een schedeltje. Jammer genoeg valt het schedeltje uit elkaar, en is het dus lastig om te determineren van welke beestje dit de schedel is.

132

Zelfs een onderkaak zit er in de braakbal en heel veel ruggenwervels en ribben.

Nadat je alles uit elkaar geplozen hebt, kun je bijvoorbeeld op deze website kijken welke botjes er zoal in de braakbal zitten en van welk dier ze zijn.

143

Wil je je braakbal bewaren, gebruik dan bijvoorbeeld een glazen plaatje zoals van een oud fotolijstje en gebruik houtlijm (dat droogt namelijk transparant op). Eventueel kun je een zogenaamd 3d fotolijstje gebruiken. Veel succes met het vinden van een braakbal en het uitpluizen daarna!

Categorieën: Natuur