Om weer te trainen voor de ‘Nacht van de Vluchteling’ heb ik samen met Lilith de zwerftocht van Staatsbosbeheer door het Leenderbos gelopen.

Deze zwerftocht is maar liefst 25 km lang, maar kan door enkele extra routes verlengd worden tot 29 km.


Download GPX track

Vanaf de parkeerplaats Strijperpad kun je de route beginnen, maar met het openbaar vervoer kun je de route ook makkelijk starten. Je loopt dan vanaf de bushalte Valkenswaardseweg/A2 zo het bos in en zit bijna direct op de route.

Wanneer je de route in Leende start is dat je halverwege de route een stop kunt maken bij Achelse Kluis.

IMG_20140503_125830

De route heeft 2 keuzemomenten waarbij je bijvoorbeeld parallel aan de Tongelreep kunt lopen, of over de Groote Heide.

Qua afstand maakt het niets uit, dus je kan ter plekke een keuze maken.

Wij hebben bij de eerste keuze gekozen voor over het Laagveld en bij de tweede keuze over de weiden parallel aan de Tongelreep.

IMG_7161

Na ongeveer 12 km kom je bij Achelse Kluis, hier kun je wat eten en drinken om energie op te doen voor de tweede helft van de route.

De eerste helft van de route is een stuk afwisselender dan het tweede gedeelte.

In de eerste helft, loop je parallel aan de Tongelreep, over heide, door bossen. Bij het tweede is het veelal brede paden door bossen en akkers.

IMG_7158

Onderweg kom je veel moois tegen zoals reeën die het pad oversteken, kwakende kikkers in de vennen, maar ook veel juffers, vlinders en rupsen.

Zo kwam ik onderweg de rups tegen van de phegeavlinder (een soort die alleen in Zuid-Oost Brabant en Noord-Limburg) voorkomt. Maar ook de rups van de rietvink en grote beer.

IMG_7145IMG_7154IMG_7184

Tijdens de hele wandeling hebben we de koekoek gehoord, jammer genoeg niet gezien. Alhoewel we wel de bloemen van de echte koekoeksbloem hebben gezien aan de oever van de Tongelreep.

IMG_7160

De route loopt dus net over de grens en op de grens met België. Je komt dan ook enkele grenspalen tegen, zoals nummer 176 en nummer 177.

IMG_7188IMG_20140503_130721

Als ik de route weer een keer ga lopen, dan pas ik wel de route aan, zodat het stuk vanaf de Groote Heide iets aantrekkelijker is, maar ook de route over de Groote Heide laten lopen.

Maar gelukkig liep de route niet zo, anders had ik deze ‘acrobaat’, een zwartkopvuurkever, moeten missen.

IMG_7172IMG_7175

Want het geeft een speciaal gevoel wanneer je daar midden in de open ruimte staat en alleen maar pijpenstrootje om je heen ziet staan.

Verder is het een geweldig gebied vol afwisseling; vennen, vijvers, rivier, heide, bossen, akkervelden, grasland.

Wanneer het nog wat warmer wordt, zal je onderweg nog meer vlinders maar ook libellen tegenkomen.

Deze vuurjuffer (mannetje) had blijkbaar zin in een soortgenoot. Alleen de vleugels waren nog over.

IMG_7150

Uiteindelijk stond de km-teller op 29 km! Door de extra route bij Soerendonkse Goor, kwamen er nog 4 km bij de 25 km.

Kortom, deze route is erg de moeite waard, diverse soorten landschappen, maar ook diverse soorten dieren en insecten die je tegen kan komen!

Categorieën: NatuurWandelen