Na alle bos- en heidewandelingen was het tijd voor een ander soort landschap. Zodoende kwam ik uit bij de ‘Struinen langs de Waal’ routes.

Je hebt routes van 20, 30 en maar liefst 42 km!

Ik heb gekozen voor de route van 30 km van Zaltbommel – Varik.

Jammer genoeg is bezoekerscentrum De Grote Rivieren niet geopend op zaterdag, dus zodoende zijn we daar de wandeling begonnen zodat we halverwege een stop konden maken in Opijnen.

Download hier de route

Vanaf het bezoekerscentrum loop je richting de Waal waar je het voetveer richting Varik kunt nemen. Het voetveer vaart niet elke dag, dus kijk goed van te voren naar de vaartijden!

IMG_7499IMG_7504

Binnen een paar minuten sta je aan de overkant van de Waal en kun je de route vervolgen.

Je loopt veelal over de dijk en op sommige stukken kun je ook echt door de uiterwaarden lopen tussen de runderen en paarden.

IMG_7506IMG_7514

Gelukkig waren de dijken niet gemaaid en dan zie je pas wat voor moois het geeft als er niet gemaaid wordt!

Het opvallende Sint Jacobsvlindertje kwamen we ook regelmatig tegen. Niet zo vreemd aangezien de bermen vol stonden met Jakobskruid. De rups die pas vanaf juli te zien is, heeft typisch geel zwarte strepen.

IMG_7511IMG_3619

Bijna elke meidoornstruik die we onderweg tegenkwamen zat vol met de rupsen van de stippelmot.

IMG_7517IMG_7518

Ook diverse eierschalen en natuurlijk libellen mochten niet ontbreken. Zoals de gewone oeverlibel.

IMG_7526IMG_7525

Je loopt soms letterlijk langs het water af, over de zomerkade waarbij je de kribben (stenen inhammen) goed kunt zien liggen.

IMG_7530IMG_7531

Halverwege de route steek je de Waal weer over op de Martinus Nijhoff-Brug. Een brug waar maar liefst bijna 50 miljoen voertuigen jaarlijks overheen rijden!

IMG_7546IMG_20140524_151633

Vanaf de 17,5 meter hoge brug kun je de toren van Zaltbommel goed zien liggen. Ook wel bekend als: “En te midden van die rommel, rommel
Dreef de torenspits van Bi-Ba-Bommel…”

IMG_7543IMG_7545

Na de brug loop je weer langs de Waal richting Heerewaarden. Tegenover de waterzuivering zagen we nog een lepelaar staan, maar ook een schaap dat aan het bevallen was.

IMG_7553IMG_7562

Vanaf de dijk heb je weer mooi uitzicht over de Waal en de typisch Nederlandse luchten maakten het plaatje helemaal compleet!

IMG_7574IMG_7575

Bij Hurwenensche Kil zat een weiland vol met grauwe ganzen, maar liefst 125 stuks.

IMG_7576

Hurwenen moet echt een walhalla zijn voor ooievaars, een oude schoorsteen die bezet is door een ooievaar en een stuk verderop kom je een heus ooievaar hotel tegen. Namelijk een hoogspanningsmast met maar liefst 7 nesten!

IMG_7578IMG_7579

In de buurt van fort Sint Andries is een sluis die de verbinding vormt tussen de Waal in het noord en de Maas in het zuiden.

Het hoogteverschil tussen de Maas en Waal is ongeveer 1,5 meter.

IMG_7583IMG_7584

Na fort Sint Andries loop je verder over de dijk naar Heerwaarden.

Uiteindelijk staat de teller op 31 km!

Categorieën: NatuurWandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Moerputten

Een van de bewoners van dit gebied heeft een rol in de film ‘Holland, natuur in de delta’ gespeeld, namelijk het pimpernelblauwtje. Het pimpernelblauwtje vliegt pas van eind juni tot en met augustus, maar gelukkig Lees verder…

Buitenland

Teverener Heide

Net over de grens bij Brunssum ligt in Duitsland de Teverener Heide. Dit gebied grenst aan de Brunsummerheide, maar is een stuk vlakker en waarschijnlijk kom je hier ook een stuk minder wandelaars tegen! De Lees verder…

Natuur

Dommel en Malpiebossen

Na een ietwat tegenvallende wandeling langs de Dommel en Essche Stroom toch maar een nieuwe poging ondernomen. Dit maal langs de Dommel ten zuiden van Borkel en een ronde door de bossen ten noorden van Lees verder…