Nu de heide volop in bloei staat is het genieten op de Strabrechtse Heide!

Laatst was ik op weg met de trein naar de Strabrechtse Heide en zag de zon als een enorme ‘vuurbal’ net boven de horizon staan. Toen ik eenmaal op de heide was aangekomen, was de zon al enige tijd op.

IMG_9445

Twee dagen later de wekker wat vroeger gezet en richting de heide om de zon op te zien op komen.

Om 06:25 uur stond ik op de heide en de zon was nog niet te zien, maar de wolken waren wel al erg mooi gekleurd door de zon.

IMG_9583

Het was maar een paar minuten wachten totdat de zon echt opgekomen was. Al kwam de zon hoger op aan de horizon doordat er lage bewolking en mist hing.

IMG_9591IMG_9599

Maar al snel is de zon voor de fotocamera (te) fel, terwijl voor het menselijk oog het nog behoorlijk donker lijkt en de zon veel groter lijkt dan op de camera.

Probeer maar eens van de ‘grote’ maan, laag aan de horizon, een foto te maken. De eerste keer zal dat een enorme tegenvaller worden.

Wanneer je een foto maakt van de heide op de voorgrond, de paars-roze gekleurde lucht op de achtergrond, zonder de zon, krijg je toch een hele mooie foto!

IMG_9616

Nadeel van (sterk) verlichte lucht is dat de voorgrond dan een stuk donkerder wordt. Volgende keer toch maar proberen met zacht inflitsen, zodat de voorgrond wat lichter is en ook proberen met een filter de lucht wat donkerder te maken, zodat de voorgrond dan lichter wordt.

Als je een fotocamera hebt, raad ik je zeker aan om vroeg op te staan en de bloeiende heide en de opgaande zon op de foto te zetten. Levert erg mooie foto’s op!

Categorieën: NatuurTechniek