Toen ik laatst een schedel gevonden had dacht ik meteen dat het de schedel van een vos was. Maar de neus van een vos is veel smaller dan bij de schedel die ik gevonden had.

Schedel2

Dan begint de zoektocht, want wat is het dan wel?

IMG_9763Schedel3
Schedel4Schedel5

Aan de knipkiezen is te zien dat het om een carnivoor gaat. Maar als het geen vos is, want is het dan wel?

Een gedomesticeerde hond zou kunnen, maar de meeste gedomesticeerde honden hebben geen rechte lijn van de hersenpan naar de neus toe. Ze hebben een hoger gelegen hersenpan en dan met een knikje omlaag naar de neus toe lopende lijn.

Een wasbeer of wasbeerhond zou dan ook nog kunnen. Toevallig kwam ik op een site terecht van Will Higgs. Nadat ik foto’s gestuurd had, kreeg ik een bericht terug dat het om een wasbeer zou gaan.

Om zeker te zijn dat Will het juist heeft, heb ik de vraag ook geplaatst op het forum van waarneming.nl. Al snel kreeg ik daar reactie van Rob Koelman, medewerker van de Zoogdiervereniging. Volgens hem kon het geen hond of wasbeerhond zijn, vanwege de achterrand van de onderkaak. Daarnaast moest het om een vrij jong dier gaan.

IMG_9762

Wanneer je op internet zoekt op foto’s van schedels van jonge vossen, dan zie je meteen dat de neus veel minder smal (in verhouding met de rest) is dan bij volwassen exemplaren.

Dit is wat mij betreft ook het meest aannemelijke, want als je kijkt naar de ‘basisphenoid’ (wiggenbeen) dan ligt dat bij een vos tussen de voortanden en oogkas. Bij een wasbeer ligt dat tussen oogkas en achterste gedeelte van de schedel.

IMG_9774_2

Zo blijkt een ‘simpele’ schedel toch een mooie speurtocht op te leveren!

Categorieën: DierenNatuur

1 Comment

Rob Alberts · 7 september 2014 op 00:19

Mooi verhaal!
Zo verbaas ik mij altijd over de kennis rondom uitgestorven dieren.
Zeker omdat met de nu levende dieren het ook al een moeilijke zoektocht is.

Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De captcha is niet meer geldig, herlaad de captcha!

Gerelateerde artikelen

Natuur

Rucphense Heide

Veel stuifzand- en heidegebieden zijn in het bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Het Rijksvastgoedbedrijf is namelijk de officiële naam voor het onderdeel van Defensie dat verantwoordelijk is voor het grondbezit van de militaire oefenterreinen, zoals de Lees verder…

Natuur

Moerputten

Een van de bewoners van dit gebied heeft een rol in de film ‘Holland, natuur in de delta’ gespeeld, namelijk het pimpernelblauwtje. Het pimpernelblauwtje vliegt pas van eind juni tot en met augustus, maar gelukkig Lees verder…

Buitenland

Teverener Heide

Net over de grens bij Brunssum ligt in Duitsland de Teverener Heide. Dit gebied grenst aan de Brunsummerheide, maar is een stuk vlakker en waarschijnlijk kom je hier ook een stuk minder wandelaars tegen! De Lees verder…