Net over de grens bij Belfeld ligt er een erg groot aaneen gesloten bosgebied van Kaldenkirchen in het noorden tot aan Wassenberg in het zuiden.

Het gebied is 30 km lang en vormt tevens de grens tussen Nederland en Duitsland.

In het noorden van het gebied ligt de wandelroute Galgenvenn.


Download GPX track - Galgenvenn

Je loopt van Haus Galgenvenn door het bos en komt onderweg diverse vennen en heidevelden tegen.

IMG_9806IMG_9810

Op een zonnige dag is het raadzaam om rustig naar een stapel hout te lopen en te kijken of er hagedissen zitten.

In dit gebied zitten erg veel zandhagedissen die lekker zitten te zonnebaden op het donkere hout.

IMG_9814IMG_9862

Opvallend is het grote aantal jachthutten wanneer je door Duitsland loopt. Zo hebben ze zelfs appels neergegooid om de wilde zwijnen en reeën te lokken om ze vervolgens af te schieten.

IMG_9829

Dat de herfst begonnen is, is goed te merken aan de kleuren in het bos. De adelaarsvarens zijn al grotendeels bruin gekleurd en de kleurige paddenstoelen komen nu ook tevoorschijn.

IMG_9831IMG_9834

Wanneer je in de buurt van een grote grindafgraving komt, heb je een erg mooi uitzicht over een heideveld. Je ziet meteen dat het zand bijna wit lijkt in plaats van bruin.

IMG_9840IMG_9848

Van de grote grindafgraving valt helaas niet veel te zien door alle begroeiing.

Voorbij de grindafgraving kom je op een heideveld uit, kijk hier goed op het pad, want je struikelt hier letterlijk over de zandhagedissen.

IMG_9849IMG_9854

Na het heideveld loop je weer het bos in en kom je bijvoorbeeld de geschubde inktzwammen tegen. Maar ook sporen van reeën en wilde zwijnen zijn hier veelvuldig te vinden.

IMG_9879IMG_9881

Tijdens het Tertiair (66 – 2,58 miljoen jaar geleden) lag de zee tot aan dit gebied. De Maas en Rijn voerden zand en grind aan wat je nu nog veelal terug kunt vinden in de bodem. Vandaar ook de vele grindafgravingen in het gebied.

Het lijkt soms net alsof je in Zuid-Limburg aan het wandelen bent in plaats van Noord-Limburg!

IMG_9882IMG_9894IMG_9907

Het gaat stijl omhoog en dan weer stijl omlaag. En je hebt, wanneer je in Nederland loopt een, mooi uitzicht over Belfeld en omstreken.

IMG_9912-3kaart

De hoogspanningsmasten (A) die in Baarlo staan kun je zien, maar ook de kerk in Belfeld (B) en zelfs de kerk in Maasbree (C) ruim 9 km verderop!

Onderweg kom je ook grensstenen tegen, zoals nummer 432H en 437.

IMG_9908IMG_9917

Wanneer je het stuk van de route door Nederland loopt, moet je een klein bronbeekje oversteken. Op een bord staat uitgelegd hoe het beekje ontstaan is en dat er Duizendknoopfonteinkruid groeit.

IMG_9915IMG_9916

Je komt wederom bij een heideveld wanneer je weer in Duitsland loopt en ook hier kom je veel hagedissen tegen op de paden.

IMG_9918IMG_9926

Uiteindelijk kom je bij het Galgenvenn uit en je ziet er allerlei libellen vliegen.

IMG_9939IMG_9946

Na ongeveer 11 km gelopen te hebben kom je weer uit bij de parkeerplaats.

Het was een verrassende en erg mooie route, aangezien ik niet verwacht had dat het zo heuvelachtig zou zijn. Maar ook de grote aantallen heidevelden maken het een erg mooie wandeling. Daarnaast is het ook erg leuk dat je de grens diverse malen oversteekt zonder dat je het merkt.

Deze wandeling is weer een bevestiging dat je voor mooie afwisselende natuur helemaal niet ver hoeft te reizen!