Twee jaar geleden schreef ik al over de klokjesgentiaan.

Omdat het een interessant plantje is, hierbij deel 2 over de klokjesgentiaan.

Enkele weken geleden heb ik samen met boswachter Jap Smits en een groepje vrijwilligers zaadjes verzameld van de klokjesgentianen.

IMG_9974

Hiermee helpen we de klokjesgentianen om zich beter te verspreiden.

Nadat er handmatig kleinschalig geplagd is wordt er kalk gestrooid en de worden de zaadjes uitgestrooid. Hiermee behaal je een erg grote kans dat de zaadjes aanslaan en uitgroeien tot volwassen planten.

Het verzamelen van de zaadjes is ook meteen een erg mooie gelegenheid om klokjesgentiaan van dichtbij te bestuderen.

IMG_9952

Wanneer de zaaddoos openstaat zijn de zaadjes rijp. Links op de foto zie je een zaaddoos met zaadjes die nog niet rijp zijn en rechts op de foto een zaaddoos met rijpe zaadjes.

Wanneer je de zaaddoos opensnijdt kun je de tientallen of zelfs honderden zaadjes goed zien zitten!

IMG_9956IMG_9957

Wanneer je de bloem inclusief zaaddoos open maakt, kun je de diverse onderdelen goed zien zitten, zoals stuifmeeldraden, zaaddoos, bloemblad, etc.

IMG_9958

Maar je komt ook regelmatig zaaddozen tegen waar een klein gaatje in zit. Wanneer een gentiaanblauwtje eitjes heeft gelegd kruipen er even later rupsjes uit die zich naar binnen eten.

Het resultaat daarvan kun je op de uitgebloeide bloemen goed zien.

IMG_9959

Om een idee te geven hoeveel zaadjes je krijgt wanneer je een doosje vol met zaaddozen hebt, heb ik een foto gemaakt van de zaaddozen en uiteindelijk het resultaat qua zaadjes in de zaaddozen.

IMG_20140913_162326348IMG_20140913_181947003

Ik hoop volgend jaar de cyclus tussen steekmier, klokjesgentiaan en gentiaanblauwtje vast te kunnen leggen. Kortom, wordt vervolgd!

Categorieën: Natuur